Gyermek szociodráma

A gyermek-szociodráma módszerének alkalmazása szenvedélybetegségben érintett családok gyerekeinek csoportjában
Módszer-demonstrációs workshop szakembereknek 2024. április 12. pénteken 9-12 óra Budapesten.

A workshopot vezetik Pados Eszter – Horváth Kata – Kormos Piroska

Részvételi díj: 3.000 Ft/fő
Jelentkezés: 2024. április 5-ig a kormos.piroska@maltai.hu emailcímen.

Leírás:
2023 januárja óta heti rendszerességgel valósulnak meg gyerekdráma csoportok a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Fogadó Pszichoszociális Szolgálat Apa Anya Pia programjának keretében szerhasználó szülők gyermekeinek. A foglalkozásokat a Magyar Pszichodráma Egyesület Hatókör Műhelyének szakemberei tartják.
A csoportban alkalmazott gyerek-szociodráma módszer a Jacob Levy Moreno-féle szociodráma és Kende Hanna gyerekpszichodrámájának ötvözéséből született. A Hatókör Műhely ezt a módszert javítóintézetekben, gyerekotthonokban, iskolákban, családok átmeneti otthonaiban fejlesztette ki, vagyis olyan intézményekben, ahol a gyerekek egyéni és közös traumáikkal vannak jelen a csoportokban.
A Fogadó heti rendszerességű csoportjaiban kisiskolás, 9-13 éves gyerekek vesznek részt, akik közös történetek eljátszásával dolgozhatják fel egyéni, illetve mindannyiukat érintő témáikat. A csoportmunka a pozitív kapcsolódások kialakítására fókuszál, egy elfogadó, egymásra figyelő, kreatív közösség létrehozására törekszik. A családban jelenlévő szerhasználathoz kapcsolódóan a gyerekeknek sokszor igen hasonló tapasztalatai vannak. A dráma csoporton saját viszonyulásaikat, félelmeiket, fantáziáikat, szimbolikus történetek formájában játsszák el. Az emberek hétköznapi világában megjelenő és ténykedő állatok, furcsa lények, esetleg szörnyek például gyakori szereplői az eljátszott történeteknek. Vajon hogyan lehet legyőzni ezeket a lényeket, meg lehet-e szelidíteni, el kell-e küldeni, be kell-e zárni őket…? A drámacsoportban a gyerekek hozzáférhetnek saját erőforrásaikhoz és kialakíthatják saját megküzdési stratégiáikat.

Demonstrációs workshopunkon az általunk alkalmazott módszertant és a csoportmunka tapasztalatait mutatjuk be. A workshop résztvevői azt tapasztalhatják meg, hogy
– miképp lehet szenvedélybeteg szülők gyerekeivel csoportban dolgozni
– hogyan zajlik egy csoport-fókuszú trauma-tudatos munka sérülékeny gyerekek csoportjával
– hogyan épül fel a gyerekszociodráma módszerét alkalmazó csoportfoglalkozás.

A workshop vezetői:

Horváth Kata – pszichodráma vezető, a Magyar Pszichodráma Egyesület szociodráma vezetője és képzője, a Hatókör Műhely egyik alapítója és vezetője. 15 éve dolgozik hátrányos helyzetű, sérülékeny közösségekkel, csoportokkal.

Pados Eszter – Gyógypedagógus, kriminológus, pszichológus hallgató, pszichodráma vezető, a Magyar Pszichodráma Egyesület szociodráma vezetője és képzője, a Hatókör Műhely egyik alapítója és vezetője. Több, mint egy évtizede dolgozik traumában, kriminalitásban, szerhasználatban érintett gyerekekkel és fiatalokkal.

Kormos Piroska – szociálpedagógus, pszichodráma asszisztens, az MMSZ Fogadó Apa Anya Pia program munkatársa. 2016 óta dolgozik szenvedélybeteg szülők gyermekeivel csoportos, illetve egyéni folyamatokban.

Várunk minden érdeklődőt szeretettel! Jelentkezés, további információ a kormos.piroska@maltai.hu email címen.