Internetezési tanácsok (nem csak) gyerekeknek

 1. Netezz biztonságosan!
  Az interneten rengeteg mindent megtudhatsz egy csomó dologról. Ezek nagy részéről jó, ha tudsz, egy sor dologgal viszont jobb, ha sose találkozol!
 2. Védd a webes identitásod!
  Simán megeshet, hogy évek óta chatelsz valakivel és úgy érzed, nagyon jól ismered, és az illetőről kiderül, hogy nem az, akinek kiadja magát, vagy bizonyos dolgokban folyamatosan hazudik!
  Vannak olyan felnőttek, akik kimondottan gyerekekkel, fiatalokkal akarnak chatelni. Csak akkor találkozz a neten megismert személlyel, ha szüleid is elkísérnek! Kérj tőlük engedélyt a találkozóra – ha nem tudnak elkísérni, más felnőtt menjen veled!
 3. Védd a webes identitásod!
  Egy „gyenge”, helytelenül megválasztott jelszó olyan a hackerek (a számítógépet feltörő egyének) számára, mint egy nyitott ajtó. Nekik ugyanis megvannak az eszközeik arra, hogy az összes lehetséges jelkombinációt kipróbálják, vagy egész szótárnyi szó/szám-kombinációt leteszteljenek. Ne engedd be őket a az internetes magánéletedbe!
 4. Biztonságos webkamera használat
  Jó, ha látod a beszélgetőtársadat, de ne felejtsd el, hogy olyanok is láthatnak téged, akiket nem ismersz! Webkamerával készített képeidet feltölthetik és másolhatják is az interneten, ezért a leg-jobb, ha nem használsz webkamerát, ha nem ismered személyesen a beszélgetőtársad.
 5. További tanácsok
  Facebookozol, twittelsz. Van MyVIPed, TumbIr regisztrációd, és biztos vagy hétféle közösségi oldalt tudsz mondani hirtelen, ami kimaradt a felsorolásból. Mindegyik része az életednek, mindben van valami jó, és mindegyiken ki kell, hogy derüljön valami rólad. Különben semmit sem ér az egész, hiszen különben nem jelölnének ismerősként, nem böknének meg és nem találnál új kapcsolatokat. Tehát nem ismerkedhetnél, pedig ezek az oldalak mind azért jöttek létre, hogy minél többet megmutathass magadból, és hogy mások rajtad röhöghessenek.

http://www.baratsagosinternet.hu/mss/alpha