Online kockázatok és a gyermekeink

A 9-16 éves internethasználó európai gyerekek internetezési szokásait és azok kockázatait mérte fel az EU Kids Online kutatás 2010. A kutatás bár nem a legújabb, eredményei továbbra is, sőt talán még fokozottabban érvényesek ma is.

A kutatás az alábbi online kockázatokkal kapcsolatosan tett fel kérdéseket:

Pornográfia, zaklatás (bullying), szexuális tartalmú üzenetek, ismeretlen emberekkel való kommunikáció és találkozás, potenciálisan ártalmas felhasználói tartalmak és személyes adatokkal való visszaélés.
Az interneten szexuális tartalmú képekkel találkozó gyermekek szüleinek 41 százaléka úgy nyilatkozott, hogy gyermeke szerinte nem látott még ilyet. A szülők sok esetben arról sem tudnak, hogy gyermekeik bántó vagy szexuális üzeneteket kapnak: előbbiről a szülők 56, utóbbiról 52 százaléka nem rendelkezett információkkal. Hasonló a helyzet az interneten szerzett új ismerősökkel való személyes találkozással is: az érintett szülők 61 százalékának nincs tudomása az esetről. Habár ezek a kockázatok mindegyike csak a gyermekek kis részét érinti, az adatok azt jelzik, hogy a szülők jelentősen alábecsülik ezeket a kockázatokat.

A magyar gyermekek

A magyar gyermekek – az EU-átlagnak megfelelően – átlagosan 9 éves korukban kezdik el használni a világhálót. A magyar gyermekek közel háromötöde (58%) naponta, egyharmaduk (35%) heti egyszer-kétszer, 7 százalékuk ennél is ritkábban használja az internetet.

  • A 25 európai ország 9-16 éves nethasználó fiataljai közül a magyaroknak van a legtöbb ismerőse valamelyik közösségi oldalon (pl. MyVIP, Facebook, IWIW). A magyarok 45 százaléka 100-nál is több visszaigazolt kapcsolattal rendelkezik – ezt csak Nagy-Britannia (43%) közelíti meg, míg az uniós átlag mindössze 29 százalék. A bejelölt kapcsolatok számától függetlenül is átlagon felüli közösségi aktivitást mutatnak a magyar netező gyerekek: kétharmaduknak van saját profilja valamelyik közösségi oldalon.

  • Az internetező magyar 11-16 éves gyerekek az uniós átlagnál valamivel gyengébb készségekkel rendelkeznek a digitális írástudásra és a biztonságos internethasználatra vonatkozóan.

  • A magyar netező 11-16 éves fiatalok európai összehasonlításban kevéssé tapasztalják a túlzott internethasználat jeleit: ritkábban érzik úgy, hogy az internetezés a családi és baráti együttlétek, az evés vagy az alvás rovására menne, emellett kevésbé tapasztalják a net hiányára visszavezethető zaklatottságot. A túlzott internethasználatnak a kutatásban vizsgált megnyilvánulásai közül legalább egyet a magyar válaszadók ötöde (20%) tapasztalt magán gyakran – ez a 25 ország átlagának (30%) csupán a kétharmada.

  • Az interneten keresztül megvalósuló zaklatásban (bullying) a 9-16 éves magyar internetező gyermekeknek és fiataloknak az uniós átlaghoz hasonlóan volt részük az elmúlt egy év során: 100 megkérdezettből 6 tapasztalt ilyet. A szülők száz esetből mindössze négyben (4%) tudnak a gyermeküket ért online zaklatásról – ebben viszont Magyarország sereghajtónak bizonyult az Unióban.

  • Hasonló a helyzet a weben látható szexuális tartalmakkal: a mintába került magyar gyermekek az EU-átlagnak (13%) megfelelően találkoztak ilyesmivel (11%) az elmúlt egy évben, szüleik közül azonban fele annyian tudnak minderről (10%), mint Európa többi részén (22%).

    Bővebben: www.ithaka.hu/Kutatas