Töltsd velünk! Podcast


Töltsd velünk podcast-sorozat a szer- és viselkedés-függőségekről Kovács András Péter és Deés Enikő műsorvezetőkkel, Hoffmann Katalin klinikai szakpszichológussal és a téma legelismertebb hazai szakértőivel. A podcast a legelterjedtebb függőségek kialakulását, fiziológiáját és lélektanát, buktatóit és kiutait tárgyalja hétköznapi, mindenki számára érthető módon, könnyedén és oldottan, tabuk, stigmák és ítélkezés nélkül. A függőségek előzményei és hatásai mellett szó esik a fiatalkorú és női függők speciális helyzetéről, a család szerepéről, a társfüggőkről és a szenvedélybeteg családban felnövekvő gyerekekről is.

Kovács András Péter szavaival élve:
“A Töltsd velünk! megtalálható mindenhol: Spotify, Apple Podcast, Google Podcasts, Amazon, Deezer, Player FM, mikrohullámú sütő, centrifuga.”
                               

ÚJ évad 2024


Tévhitek a függőségről
Elhatározás kérdése az egész. Fejben dől el. Egy kis akaraterő. Nekem kell őt megmentenem. A leszokás csak annyi, hogy lerakja, és kész. A családtagnak kell egyedül változnia, mi mindent jól csinálunk, hiszen ő a függő. Csak akkor tud elkezdeni változni, ha már nincs lejjebb. Ezeket és más, függőséggel kapcsolatos tévhiteket oszlatunk el Szécsi Judit szociális munkás, addiktológiai konzultáns segítségével.


Internet és okoseszközök
Dr. Koronczai Beatrix, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai karának docense segít nekünk megérteni, hogy az internet- és okoseszköz-függőség mennyiben hasonlít a már megismert szer- és viselkedésfüggőségekhez, mikor kezdjünk gyanakodni, milyen kérdéseket tegyünk fel magunknak vagy szülőként a gyerekünknek, és egyáltalán – hogyan óvhatjuk meg a gyerekeinket egy olyan korban, amikor internet és okos eszközök nélkül lassan lehetetlen élni.


Alkoholbeteg és diszfunkcionális családok gyerekei – ACA
Az alkoholbeteg és szerhasználó szülők gyerekeihez hasonló tünetekkel és traumákkal élnek az egyéb módon diszfunkcionális (katonás, szadista, nárcisztikus, betegséget beképzelő vagy szexuálisan abuzáló) családokban felnövő gyerekek. Őket várják az ACA (Adult Children of Alcoholics) névtelen csoportok, melyeknek egyik hazai alapítója és egyik tagja a vendégünk. És mivel a gyerekkori szexuális zaklatás fészke szinte mindig diszfunkcionális család, szó esik a SIA (Survivors of Incest Anonymus, szexuális zaklatások elszenvedői) csoportról is.


Serdülők rehabilitációja – Perger Tünde, Ash
A rehabilitáció az addiktológiai betegellátás legkötöttebb formája, ami még egy felnőttet is kihívás elé állít – hát még egy serdülőt. A Székesfehérvári Egészségdokk Alapítvány tinirehab részlegvezetője, Perger Tünde és egy bentlakó, Ash mesél a rehabilitáció folyamatáról, arról hogy a rehabilitáció elején hogyan kell megtanulni, hogy milyen lesz az élet bent, aztán a rehabilitáció folyamán szépen lassan megtanulni azt, hogy milyen lesz az élet kint.


Serdülőkori szerhasználat – Gergál Tímea és Szennai Martin

A serdülő életében a szerfogyasztást ugyanúgy okozhatja társaság mint a társaságból való kimaradás. Az iskola jó jelzőrendszer, de a szülőnek érdemes figyelnie a gyereke viselkedésének változásait. Viszont van az a pont, amikor már nem a szülő tud segíteni. A Pécsi Kamasz Addiktológiai Regionális Centrum két szakemberével beszélgetünk.


A nyereség természetes, a veszteség egy nárcisztikus sérelem – Demetrovics Zsolt a szerencsejáték-függőségről
Egy szerencsejáték-függő két esetben nem hagyja abba a játékot: ha nyer, és ha veszít. Demetrovics Zsolt klinikai szakpszichológus, addiktológus, a téma nemzetközileg elismert szakértője szerint itt is szerfüggőségről beszélünk, csak a szer a dopamin, amit az agy állít elő. Az egészségügyi kockázatok is vetekedhetnek más függőségekével, nem is beszélve az anyagi veszteségekről. Ezért legyen a beavatkozás is gyors, határozott, és a szakemberek mellett keressünk egy jogászt is.


A rendőr nem mérlegelhet – Sárosi Péter a hazai drogpolitikáról és drogszabályozásról
A mai adásban Sárosi Péter drogpolitikai szakértő segít nekünk megérteni, hogy míg egyes országok a kábítószer-előállítás és kereskedelem minden mozzanatát szigorúan büntetik, ám fogyasztást nem bűncselekményként, hanem megoldandó társadalmi problémaként kezelik, Magyarországon a törvény a fogyasztókat sem kíméli, a prevencióhoz és kezeléshez szükséges drogstratégia viszont hiányzik. Büntetés helyett lehet választani az elterelést, ami azt jelenti, hogy hónapokig ingyen pszichológushoz jutunk – de az is beszédes, hogy Magyarországon leggyorsabban úgy tudsz ingyenesen pszichológust szerezni, ha elkapnak egy füves cigivel.


Takarítónő leszel, lányom! – Makara Mihály a negatív gyerekkori élményekről (ACE)
dr. Makara Mihály belgyógyász, hepatológus a hepatitiszes betegeket vizsgálva nem áll meg a testi tüneteknél – a lelki okokat, azokon belül a negatív gyerekkori élményeket (ACE) kutatja. Már néhány ilyen rendszeres élmény eljuttathat a függőséghez vagy depresszióhoz, hat ilyen élmény pedig akár húsz évvel is megrövidítheti az életünket.

A függőség a felejtés betegsége – Névtelen kábítószerfüggők az anonim csoportokról
Andi és Béla (kitalált nevek), két önsegítő anonim kábítószerfüggő csoport-tag megismertet minket az anonim csoportok természetével, bemutatják a tizenkét lépéses programot, amelynek teljesítése nem is olyan egyszerű, mint amennyire elsőre látszik.


Nem vagy rossz, és nem vagy egyedül – Nagy Alíz a rehabilitációról
Nagy Alíz szerint a legfontosabb megmutatni a páciensnek, hogy célt adjon, és megtalálja azt a pontot, amiben ő jó. Nem a terápia nehéz, hanem az utána következő 4-5 év, amikor mindazt, amit a rehabon tanulnak, be kell építeniük, hogy napi rutinjukká váljon.

 


A motiváció olyan, mint a motorba a benzin – Szemelyácz János a függők egyéni terápiájáról
dr. Szemelyácz János pszichiáter, addiktológus szerint a függőséget gyógyító jó terápiás kapcsolat titka a kölcsönös bizalom, a kifogyhatatlan motiváció és az empátia, ami nem az egymás vállán sírást jelenti, hanem annak a térnek a megteremtését, amiben a függő érzi azt, hogy a terapeuta együtt gondolkodik vele.

 


Tegye fel a kezét, aki már fogyasztott! – Felvinczi Katalin az alkohol- és drogprevencióról
Felvinczi Katalin szerint az iskolai prevencióra nagy szükség lenne – ha beengednék az iskolákba a civil szervezeteket. Prevenció címén nem azt kell elmondani, hogy mik a káros hatások és a büntetés – mert a fiatalokat elsősorban nem a drogok érdeklik, hanem az élet nagy, megoldandó problémái.

 


Mindig lehet jobb az életünk – Békési Tímea a függő családokban felnőttekről
Békési Tímea addiktológiai konzultáns, családi tanácsadó-jelölt, gyászkisérő és meseterapeuta, az Újraépített életek c. könyv társszerzője szerint a mi generációnk dogozhatja fel először hatékony önismereti módszerekkel a függő vagy rendellenesen működő család gyerekkorban szerzett traumáit. . Fontos viszont, hogy ezen az önismereti úton legyünk együttérzőek és türelmesek magunkkal. A feldolgozásban nemcsak egyéni terápia létezik, hanem az alkoholista és más rendellenesen működő családok felnőtt gyerekeinek csoportjai (ACA) is.


Nem én okoztam – Kormos Piroska a szenvedélybeteg családok gyerekeiről
A hét szabály: 1. Nem én okoztam. 2. Nem tudom irányítani. 3. Nem tudom meggyógyítani. 4. Megtanulok gondoskodni magamról, úgy, hogy: 5. Megosztom az érzéseimet. 6. Egészséges döntéseket hozok. 7. Szeretem magam.
Kormos Piroska, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Fogadó Pszichoszociális Szolgálatának munkatársa hosszú évek óta olyan gyerekekkel foglalkozik, akik szenvedélybeteg családokban nevelkednek.


Ami közösségben sérül, közösségben gyógyulhat – Frankó András a függő személy családjáról
Frankó András, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Fogadó Pszichoszociális Szolgálatának vezetője szerint sokszor maga a család sérült, a függő csupán a tünethordozó. Ilyenkor nem elég a tünetet – a függőséget – megszüntetni, magával a családi problémával is törődni kell.


Kockázatkeresés és józan mérlegelés – Nyíri Noémi a fiatalkorú függőkről

Nyíri Noémi szociálpedagógus, addiktológiai konzultáns szerint a szegregátumok fiataljai fokozottan kitettek a szerhasználatnak – ám nem csak szegény, de gazdag szegregátum is létezik. A különbség a használt szer, a megoldás az odafigyelés és kötődés.

 


Ragaszkodás a problémás kapcsolathoz – Komáromi Éva a társfüggőkről
dr. Komáromi Éva klinikai addiktológiai szakpszichológus, pszichoterapeuta a társfüggőség legelismertebb hazai kutatója a társfüggőség fogalmát úgy határozza meg, mint ragaszkodás egy problémás párkapcsolati helyzethez. A másik fél problémája lehet addikció, impulzuskontroll-zavar, de akár hűtlenség, érzelmi elérhetetlenség, nárcizmus. A nagy kérdés: hogyan szabadulhat az ilyen kapcsolatból az, aki tudat alatt nem is akar szabadulni?


Folytatjuk a beszélgetésünket dr. Kaló Zsuzsával a női függőkről, traumaemlékekről, stigmákról és az ellátórendszer idomulásáról.

 

 


dr. Kaló Zsuzsa, Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar tanszékvezető docense szerint a női függők helyzete speciális és külön figyelmet érdemel, és ahogy a függőséget kiváltó élmények és traumák is különböznek a férfiakétól, úgy a kezelés is extra odafigyelést igényel.

 


dr. Szabó Attila, az ELTE-PPK professzora szerint az edzésfüggőség kialakulása ugyanúgy nem tudatos, mint más függőségeké. Aztán itt is jöhet a hozzászokás, az igény az egyre többre, majd az elvonási tünetek, a leállás és a visszaesés.

 

 


dr. Szabó Attila, az ELTE-PPK professzora segít meghúzni a határt az egészséges evésre tudatosan figyelők és kórosan aggódok között – és bizony a határ nem is olyan egyértelmű.

 

 


Ezen dolgozni kell – Kun Bernadette a munkafüggőségről

dr. Kun Bernadette, az ELTE PPK egyetemi docense régóta kutatja a munkafüggőséget. A kiváltó okok és a munkától remélt jutalmak sokfélék lehetnek, ráadásul teljes absztinencia elképzelhetetlen, hiszen a megélhetésért dolgoznunk kell.

 

 


A legtöbb addikció kötődési probléma is – Kapitány-Fövény Máté a szexfüggőségről

dr. Kapitány-Fövény Máté, a hazai addiktológia fenegyereke segít felfedezni a szerfüggőségek eddig megismert jegyeit a viselkedés-függőségek között elsőként tárgyalt szexfüggőségben.

 


A kontroll zavara – Túry Ferenc az evészavarokról

Az evészavarok ugyanúgy, ahogy az alkoholbetegség is, a kontrollzavarok megtestesítői. Az anorexiás túlkontrollál, a bulimiás pedig olykor elveszti a kontrollt. Két részes beszélgetésünk első része.

 


A nemevés üzenet – Tury Ferenc az evés- és testképzavarokról és gyógyításukról 2. rész

dr. Tury Ferenc pszichológus, pszichiáter, pszichoterapeuta szerint az anorexiás fiatalok legtöbbször a családjuknak szeretnének üzenni. A testképzavar terén pedig a koplalást manapság felváltották a plasztikai műtétek.


Az asztalba szúrt fecskendő – Szemelyácz János a szerhasználatról

dr. Szemelyácz János pszichiáter, addiktológus mesél a szerhasználat életútjáról onnan, hogy hogyan találkozunk a kábítószerrel, és kit milyen tényezők sodornak egyik vagy másik szer felé, a rekreációs használat veszélyein keresztül a függőség kialakulásáig.

 


Hol a koporsó – Szemelyácz János a pszichoaktív szerekről

dr. Szemelyácz János pszichiáter, addiktológus elmagyarázza nekünk, hogy “a drog” nemcsak az, amitől a gyerekeinket féltjük: a felírt orvosságok, a tiltott teljesítményfokozók, a katonáknak vagy pilótáknak adott szerek között egyaránt találunk olyat, ami kimeríti a követelményeket.

 


Leváltam az időről – Nagy Zsolt az alkoholról

dr. Nagy Zsolt addiktológiai konzultáns szerint a felépülés során visszakapjuk az életet, az évszakokat, az illatokat, de van, ami nem gyógyítható pusztán józansággal. Kulcsfontosságú az önismeret, belátás, felelősségvállalás és megbocsátás.

 


Tényleg ilyen egyszerű!
dr. Petke Zsolt, a Nyírő Gyula Kórház addiktológiai osztályának osztályvezető főorvosa, maga is felépülő függő. Az elméleti ismeretei, a praxisa és a saját tapasztalatai is azt mondatják vele: a bizalmas, meghitt kapcsolatok és a megtartó közösség minden szernél többet adnak.

 


Tabu az, amiről nem merünk beszélni
András egy szenvedélybeteg családban lett az, aki. Hosszú hallgatás után ebben a sorozatban végre kibeszélhető minden, Kata pedig szakértőként válaszol. András oldalán beszélgetőtársként bemutatkozik Enikő, Kata oldalán pedig a későbbi epizódokban az addiktológia területeinek elismert szakembereivel találkozhatunk.

 

   

 

 

Tizenkét Lépést és Tizenkét Hagyományt követő anonim önsegítő közösségek

Szenvedélybeteg embereket és hozzátartozóikat segítő intézmények


Ilyen lesz a Töltsd velünk! podcast
Az évados megjelenésű podcast-sorozat a szer- és viselkedés-függőségekről szól Kovács András Péter és Deés Enikő műsorvezetőkkel, Hoffmann Katalin klinikai szakpszichológussal és a téma legelismertebb hazai szakértőivel. A podcast a legelterjedtebb függőségek kialakulását, fiziológiáját és lélektanát, buktatóit és kiutait tárgyalja hétköznapi, mindenki számára érthető módon, könnyedén és oldottan, tabuk, stigmák és ítélkezés nélkül. A függőségek előzményei és hatásai mellett szó esik a fiatalkorú és női függők speciális helyzetéről, a család szerepéről, a társfüggőkről és a szenvedélybeteg családban felnövekvő gyerekekről is.