Ivási szokás teszt

Melyik mezőben vagyok?

Az alkoholhoz való viszonyom a “zöld mezőben” van? Lehet, hogy túl sokat iszom? Az alkohol veszélyezteti az egészségemet?

A következő 30 kérdés segít Önnek abban, hogy megvizsgálja, hogyan bánik az alkohollal, és adott esetben figyelmeztesse Önt a veszélyekre és a problémákra.

Zöld, sárga, narancssárga vagy piros? A “teszt” kiértékelése végigvonul a kérdéseken. A teszteredményben meghatározott tanácsok és praktikus tippek találhatóak, amik megmutatják, hogyan lehet felelősségteljesen bánni az alkohollal.

Szánjon rá öt percet, hogy megválaszolja a következő kérdéseket, olyan őszintén, ahogy csak tudja.

Mindenekelőtt:

Egyedül Önnek – és senki másnak – kell eldöntenie, hogy mit és mennyit iszik!

1. Gyakran gondolok az alkoholra?
Igen
Nem

2. Néha felkeléskor remeg a kezem, ha előző este túl sokat ittam.
Igen
Nem

3. Néha nem tudom ellátni a munkámat/nem tudom követni a tanítást, mert előző este túl sok alkoholt ittam.
Igen
Nem

4. Az elmúlt héten legalább két olyan nap volt, mikor nem fogyasztottam alkoholt.
Igen
Nem

5. A barátnőm/barátom/hozzátartozóm már többször kért meg arra, hogy kevesebbet igyak.
Igen
Nem

6. Az elmúlt évben egyszer – vagy többször volt ún. „filmszakadásom” az ital miatt.
Igen
Nem 7. Ha sokat iszom, másnap lelkiismeret-furdalásom van, szégyellem és bűnösnek érzem magam.
Igen
Nem

8. Reggelenként néha muszáj alkoholt innom, hogy az idegeim megnyugodjanak, és hogy a másnaposságtól megszabaduljak.
Igen
Nem

9. Hölgyeknek, akik gyermeket szeretnének, vagy gyermeket várnak: Biztos vagyok abban, hogy 9 hónapig tartózkodni tudok az alkoholfogyasztástól, hogy gyermekem életét ne veszélyeztessem vele.
Igen
STOP! Nem

10. Volt hobbim, sportoltam vagy valami mással foglaltam el magam, (onnan volt a baráti társaságom is), de aztán abbahagytam, és ma már az ivás az elsődleges időtöltésem.
Igen
Nem

11. Boldog vagyok, ha egy vagy több üveg sört/bort stb. titokban meg tudok inni.
Igen
Nem

12. Az elmúlt évben előfordult, hogy több nap egymás után részeg voltam.
Igen
Nem

13. Az egyedüllét nem olyan nyomasztó számomra, hogy alkoholt iszom.
Igen
Nem

14. Már többször megpróbáltam, hogy kevesebbet igyak, vagy teljesen felhagyjak az alkoholfogyasztással, de eleddig sikertelenül.
Igen
Nem

15. Az elmúlt évben előfordult, hogy autót vezettem, jóllehet (túl sokat) ittam.
STOP! Igen
Nem

16. Ha nem tudom, hogy van-e még otthon alkoholos ital, vagy hogy bármikor könnyen be tudom szerezni, akkor nyugtalan leszek.
Igen
Nem

17. Hölgyeknek: Az elmúlt hónapban egyszer vagy többször előfordult, hogy három kis pohár alkoholnál többet fogyasztottam.
Igen
Nem

Férfiaknak: Az elmúlt hónapban egyszer vagy többször előfordult, hogy öt kis pohár alkoholnál többet fogyasztottam.
Igen
Nem

18. Orvosom tanácsolta nekem, hogy kevesebb alkoholt igyak, illetve hogy teljesen alkoholmentes életet éljek. Ennek ellenére ivási szokásaim a mai napig alapvetően nem változtak meg.
Igen
Nem

19. Jobban el tudok aludni, ha alkoholt iszom.
Igen
Nem

20. Ha dühös, vagy szomorú vagyok, többet iszom, mint egyébként.
Igen
Nem

21. Munkatársaimmal együtt rendszeresen fogyasztunk alkoholt munkaidőben vagy a szünetekben.
STOP! Igen
Nem

22. Ha találkozom a barátaimmal vagy az ismerőseimmel (mindig) iszunk alkoholt .
Igen
Nem

23. Hölgyeknek: Esetenként több mint két kis pohár bort, sört és rövidet iszom meg egy nap.
Igen
Nem

Férfiaknak: Esetenként több mint három kis pohár bort, sört és rövidet iszom meg egy nap.
Igen
Nem

24. Bulik és ünnepek alkalmával, vagy előtte szükségem van az első pohár alkoholra, hogy kicsit „felmelegedjek”.
Igen
Nem

25.Ha egyszer elkezdek inni, gyakran egyáltalán nem tudom abbahagyni.
Igen
Nem

26. Sok pénzt költök alkoholra.
Igen
Nem

27. A stresszes napokon alkoholt iszom, hogy jobban ki tudjak kapcsolni, fel tudjak oldódni.
Igen
Nem

28. Akkor is iszom alkoholt, ha olyan gyógyszert szedek, ami a betegtájékoztató és az orvosom szerint nem szedhető alkohollal együtt.
STOP! Igen
Nem

29. Csak ritkán beszélek arról nyíltan, hogy mennyi alkoholt iszom.
Igen
Nem

30. Hölgyeknek: Az elmúlt héten feltehetően több mint 14 kis pohár alkoholt ittam.
Igen
Nem

Férfiaknak: Az elmúlt héten feltehetően több mint 21 kis pohár alkoholt ittam.
Igen
Nem

A teszt értékelése

Zöld

A teszt eredménye szerint az ön alkoholhoz való viszonya problémamentes. Vagy azért, mert úgy döntött, hogy alkoholmentesen él, vagy mert mértékletesen és körültekintő felelősséggel bánik az alkohollal.

(Ha Ön korábban többet ivott és dolgozott azon, hogy fogyasztását szabályozni tudja: szeretettel gratulálunk, Ön elérte célját!)

Ha biztos szeretne lenni abban, hogy az iváshoz való viszonya észrevétlenül, vagy fokozatosan nem romlik-e, célszerű, ha időről-időre megismétli ezt a tesztet.

Az alkohollal való bánásmódnak megvannak a szabályai, amelyeket mindenkinek figyelembe kell vennie. Önnek természetes és magától értetődő, hogy betartja ezeket. Jó, ha tudatosítja magában ennek értékét és előnyeit.

Sárga

A sárga mezőbe estek válaszai?

Akkor a szakemberek szerint ezen a skálán még a rizikószegény csoportba tartozik ? ez nőknél 14, férfiaknál 21 kis pohár alkoholt jelent hetente.

De ha még semmilyen negatív következményt sem tapasztalt, akkor is megnőtt annak az esélye, hogy egészsége (pl. mája) károsodjon, vagy hogy függőségbe kerüljön az alkoholtól.

Lehetőleg csökkentse fogyasztását a fent nevezett értékhatárig talán még jobb, ha az alá megy. Nézze meg, milyen szabályai vannak a felelősségteljes és mértékletes ivásnak, megtalálja a Hogyan lehet az alkoholfogyasztás rizikóját csökkenteni? oldalon.

Narancs-sárga

Az alkohol kitüntetett helyet foglal el az életében. Talán azért, mert az alkoholfogyasztás gyakran az egyetlen lehetőség arra, hogy a nehezebb helyzeteket és a fájó érzéseket elviselje, és legalább néhány órára felszabaduljon és kikapcsolódjon. De valószínű, hogy már arra is rájött, hogy az alkohol nem oldja meg a problémáit, sőt sokszor felnagyítja, megsokszorozza és újabbakkal tetézi azokat.

Ezért jobb lenne, ha kevesebb alkoholt fogyasztana. Ha sikerül önnek, akkor problémáinak alkohol okozta része gyorsan megoldódnak. Nagyon hatásos megoldása az alkohol okozta problémák megoldására az is, ha elhatározza, alkohol nélkül fog élni. Gyakran könnyebb valóra váltani az alkoholmentes élet melletti döntésünket, mint a mértéktartást megvalósítani. Azok az okok, amik önt vissza akarják vonni az alkohol bűvkörébe, makacsul ellenállnak majd az Ön próbálkozásának. Ezért tegyen egy lépést előre, és próbálja meg az adott problémák gyökereit megkeresni. Jogos a vágya a kikapcsolódásra, a kellemes és érdekes társas kapcsolatokra és arra, hogy jól érezze magát. Ehhez talál ehhez a honlapon segítséget és megértést, ami reméljük megerősíti Önt egy élhető élet elkezdéséhez szükséges döntésben. Az a fontos, hogy elhatározza, önmaga veszi kézbe a dolgok irányítását, és egészségével, jólétével többet törődik.

Piros STOP!

Ebben az esetben Ön olyan helyzetekben fogyaszt alkoholt, amikor az Önre és környezetére különös veszélyt jelent. A Világ Egészségügyi Szervezete (WHO) az élet következő területein maradéktalan józanságra szólít fel: Tilos alkoholt fogyasztani a közlekedésben, munka közben, terhesség idején és gyógyszerekkel együtt!

A legfontosabb tíz szabályt megtalálja a honlapon.

Kérjük, hogy őszintén gondolkodjon el (még egyszer) alkoholfogyasztásán. Ha még nem sikerült letennie az alkoholt vagy megváltoztatni ivási szokásait, keressen olyan szakembereket, akik ebben segíteni tudnak.

Piros: Ön vette a bátorságot arra, hogy ezekre, a sokszor kellemetlen kérdésekre őszintén válaszoljon. Nagyon köszönjük!

Valószínűleg már hosszabb ideje tudja, hogy az Ön számára az alkohol problémát jelent, és az ismételt erőfeszítések ellenére sem tudja már szakszerű segítség nélkül azt megoldani. Minden előzetes jel arra mutat, hogy a legjobb volna, ha absztinens lenne. Mert azok az erőfeszítések, hogy kevesebbet igyon, nagyon sok energiába kerülnek, és a várt eredményt nem hozzák meg.

Ne ódzkodjon tovább attól, hogy segítséget kérjen!