Kérdések és válaszok

Minden drog függőséget okoz?

Igen. Bár sokszor hallható az az érvelés, hogy egyáltalán nem olyan tragikus dolog egyszer-egyszer drogokkal kikapcsolódni, még ha valami kis veszélye is van annak, amikor kicsit elkábítjuk magunkat.

Talán nem tragikus. De csapda! Sajnos ez a látszólag kis csapda gyorsan szokásunkká válhat

ahelyett, hogy a problémáinkat megoldanánk.  Egyre több megoldatlan problémát szorít háttérbe és ezért  egyre gyakrabban lesz szükség a “kikapcsolódásra”.

Az ember így kerül bele egy ördögi körbe, amelyet lelki függőségnek nevezünk.

Az összes drog függőséget vált ki, és ez alól nincs kivétel! Az egyik lassabban(alkohol, marihuána), a másik gyorsabban és nagyobb valószínűséggel (kokain,heroin, crack, metamfetamin).

Kábítószer-függőséget okoz-e az egyszeri drogfogyasztás?

Nem. A különböző drogoknak eltérő az un. addiktív potenciálja (a rászokás intenzitása, sebessége, ereje), némelyiktől gyorsabban függővé válhat a fogyasztója. A nikotin és a heroin viszonylag magas addiktív potenciállal rendelkezik.

Hogyan állapíthatják meg a szülők, ill. a hozzátartozók, a pedagógusok, hogy gyermeküket komolyan veszélyezteti a drog, ill. fennáll a drogfüggőség  kialakulásának veszélye?

Tiszta és egyértelmű helyzetek nagyon ritkán léteznek. Sok szülő megpróbálja bebizonyítani azt, amit észlel. Ez aligha sikerülhet. Csaknem az összes tünet, amit a szenvedélykeltő szerek előidéznek, más okból is keletkezhetnek. De minden aggodalomra okot adó változást komolyan kell venni. Figyeljen minél jobban gyermekére (ez nem azt jelenti, hogy figyelje minél jobban gyermekét!!!), építse fel, alakítsa ki, vagy erősítse meg a bizalmat önök között! Ez adhat

lehetőséget a valódi párbeszédre. A nyílt odafordulás és a bizalom erősítése teremti meg a párbeszéd esélyét. Csak a hozzátartozók saját belátása és készsége adhatja meg a hatékony segítséget. Végeredményben nem az határozza meg az eredményes krízisintervenciót, hogy ténylegesen drog, vagy valami egészen más természetű probléma okoz nehézséget! Ha kétségei vagy kérdései lennének, forduljon bizalommal a segítőhelyekhez.

Címek, elérhetőségek

Veszélyesebb-e a gyermekeknek és a fiataloknak az alkohollal, gyógyszerrel és droggal való visszaélés, mint a felnőtteknek?

Igen! A kialakulatlan fizikum és psziché érzékenyebben reagál a károsító anyagokra. A függőség sokkal rövidebb ideig tartó fogyasztás után fellép, mint a felnőtteknél.

Fiatalokban az alkoholfüggőség különösen gyorsan alakul ki; kb. négyszer gyorsabban, mint a felnőttekben.

Az érintett fiataloknak és hozzátartozóiknak csak akkor érdemes segítséget kérniük, amikor már biztosan kialakult a függőség?

Nem. Minél előbb vesznek igénybe segítséget, annál jobb. Szülők, testvérek, barátok, pedagógusok és mindenki, aki valamilyen mértékben érintett a problémában, bizalommal kereshet és keressen is információkat és segítséget (saját maguk számára is!), amilyen gyorsan csak lehet!

Milyen befolyással bírnak a barátok?

Fiatal korban a kortárscsoport hatása különösen jelentős. Ha a fiatal egészséges önértékeléssel és önbizalommal bír, viszonylag erős és pozitív kapcsolatokban fejlődhetett, akkor a baráti kör nem tud függőséget „létrehozni”. A kortárscsoport képes saját belső biztonságot, alternatívát nyújtani. Ha a fiatal a családban nem talál biztonságra, otthonra, akkor a baráti kör nagy befolyással bírhat, akár a drogfogyasztás tekintetében is. A csoport a kockázatos fogyasztásban is szerepet játszhat. De a józan életmód megtartásában is!

Függőséget okoz-e a kannabisz-fogyasztása?

Igen. A tartós kannabisz-fogyasztás pszichés (lelki) függőséget alakíthat ki. Az embernek olyan érzése támad, hogy az anyag nélkül nem jó létezni. Többet nem sikerül a fogyasztást csökkenteni vagy abbahagyni. A függőség rendszerint negatív pszichés (kedvetlenség, depresszív szakaszok, a valóságérzet elvesztése, stb.) és szociális (iskolai, munkahelyi nehézségek, kapcsolatok

elhanyagolása, stb.) következményekkel jár. A függőség csak a fogyasztás radikális abbahagyásával (absztinencia) és többnyire külső segítséggel (konzultáció, terápia) szüntethető meg. Mai tudásunk szerint a kannabiszt-fogyasztók kb. öt százalékánál alakul ki a függőség.

Miért nehéz abbahagyni?

A függőségben lévőnek tudatosan és ismételten tapasztalatokat kell szerezni, hogyan érhető el a megelégedettség és a kiegyensúlyozottság kémiai manipulációk nélkül. Ez a folyamat évekig tart és rendkívül sok erőt követel. Az egykori fogyasztók sokáig veszélyeztetettek maradnak, mert életük során visszaeshetnek a droghasználatba.

Büntethető-e a drogfogyasztás?

Igen. A kábítószer-fogyasztás Magyarországon bűncselekmény. Bár a fogyasztás kifejezés 2003. március 1-től kikerült a törvényből, nincs szó arról, hogy a droghasználat ne lenne büntetendő. A megszerzés és a tartás ugyanis továbbra is bűncselekmény maradt. Ha tehát valakinek például a vizeletében egy esetleges rendőri vizsgálat valamilyen kábítószer jelenlétét mutatja ki, akkor őt ezért meg fogják büntetni, hiszen gyakorlatilag lehetetlen  úgy drogot fogyasztani, hogy azt előtte ne szerezze meg, vagy ne tartsa az ember.

Az illegális drogokkal kapcsolatos minden magatartás büntetendő. A megszerzésen és a tartáson kívül tilos a drogok kínálása és átadása, az azokkal való kereskedés, a drogok termesztése, előállítása, országba való behozatala, kivitele, stb. A kínálást akár egy egyszerű kérdéssel, az átadást pedig akár bármilyen csekély mennyiségű drog ingyenes át- vagy továbbadásával is meg lehet valósítani.

Azt mondja a gyermekem, hogy a társaságukban szinte mindenki anyagozik. Bizonytalanok vagyunk, hogy milyen határok és tiltások célszerűek ilyenkor.

A kannabisz-fogyasztás a fiatalok között elterjedt.  Menő dolog a dohányzás, az alkohol mellett a kannabiszt is kipróbálni. A legtöbb fiatal számára a kannabisz-fogyasztás átmeneti jelenség. Mint minden szenvedélykeltő szer esetén, önnek mint szülőnek ki kell alakítania a saját személyes magatartását, és azt megosztania gyermekével. Próbáljon meg a témáról beszélő viszonyban maradni gyermekével még akkor is, ha álláspontjuk különböző! A segítőhelyek szívesen rendelkezésére állnak a probléma veszélyessége, és az egyéni kockázatok tisztázása érdekében. Fontos, hogy mint minden nevelési kérdésben, ebben is azonos magatartást és együttélési szabályokat képviseljenek partnerével, melyek mindenkire kötelezően érvényesek.

A gyermekem drogfogyasztása engem is egyre jobban megvisel. Már az én életem is csak gyermekem drogproblémája körül forog. De hogyan törődhetnék a saját gondjaimmal és tüneteimmel?

Sok anya és apa érez önhöz hasonlóan. A szülőcsoportokban a szülők kölcsönösen abban segítenek egymásnak, hogy kikerülhessenek abból a szociális elszigeteltségből, melybe a családi drogprobléma szorította őket. Közös az érintettségük, így közös a céljuk is: a szülők és a hozzátartozók segítése.

Mit tehetek azért, hogy gyermekem ne legyen drogfüggő?

A szenvedélykeltő szerektől való függőségnek mindig megvan a maga története, ami nem 14 éves korban kezdődik, hanem a kisgyermekkortól kezdődő fejlődés következménye.

Az élet krízisei túl sokat követelhetnek gyermektől és szülőtől egyaránt. Fontos, hogy ezekben a krízisekben a szülők támogatást és segítséget találhassanak maguknak, ezzel segítenek gyermeküknek is. A szülők a gyermekek példaképei. Saját mintájukkal mintegy eléjük élik azt a mintát, ahogyan a konfliktusokkal, a krízisekkel, a szenvedélykeltő szerekkel bánnak. Vizsgálja felül tehát saját viselkedését, és mutasson jó példát! Ha bizonytalan lenne, kérdezze meg a segítőhelyeket, pl. családsegítő és gyermekjóléti központokat, nevelési tanácsadókat!

Mit tehetek, ha azt tapasztalom, hogy a gyermekem drogot használ vagy drogfüggő?

Forduljon bizalommal egy segítőhelyhez, ha gyermekének drogfogyasztásával kapcsolatban kérdései vannak! Ha az ön gyermeke drogot használ vagy függ  attól, akkor önnek segítségre van szüksége, hogy erről a megterhelő helyzetről megfelelő képet kapjon. A segítőhelyek vagy a szülőcsoportok a drogveszélyeztetett vagy drogfüggő fiataloknak is segítséget nyújtanak.

Címek, elérhetőségek