Hasznos információk, anyagok

Mit jelent a szenvedélybetegség?

Azt az embert nevezzük szenvedélybetegnek, aki már nem tudja kontrollálni a szerrel kapcsolatosan tetteit. Például nem képes abbahagyni az alkoholfogyasztást vagy a droghasználatot. A szenvedélybetegség: betegség. Ez a betegség arra készteti az embert, hogy többet gondoljon az alkoholra és a drogokra, mint más dolgokra. Emiatt olyanokat tesz, amikről tudja, hogy fájdalmat okoznak neki. Úgy tűnik ilyenkor, hogy nem tudja már abbahagyni, amit egyszer elkezdett. A szenvedélybeteg emberek olyan dolgokat tesznek, amiket soha nem tennének, ha egészségesek lennének. Talán később nekik is fáj ez, és ezért megpróbálják majd valahogy helyrehozni tetteik következményeit.

Mit jelent “szenvedélybetegnek” lenni?

A WHO (Világ Egészségügyi Szervezet) nyolc pontban fogalmazta meg a szenvedélybetegség tüneteit, és megállapította, hogy az az ember szenvedélybeteg, akire a következő nyolc pont közül legalább három egyszerre igaz volt az utóbbi 12 hónapban.

Mikor lesz valaki “szenvedélybeteg”?

1. Amikor az illető erős vágyat, vagy kényszert érez arra, hogy alkoholt, vagy drogokat fogyasszon.
2. Amikor már nem az illető dönti el, hogy mikor kezd el alkoholt inni, hogy mikor hagyja abba az ivást, és hogy mennyit iszik.
3. Ha az illető nem fogyaszt drogot, vagy nem iszik alkoholt, nagyon rosszul érzi magát – ezt nevezzük “elvonási tünetnek”.
4. Amikor az elvonási tünetek megszüntetése, vagy elkerülése miatt valakinek drogokat vagy alkoholt kell fogyasztania.
5. Az illetőnek egyre több drogot vagy alkoholt kell fogyasztania ahhoz, hogy a drogok és az alkohol hatását megérezze még.
6. Az illető szinte szünet nélkül a drogra vagy az alkoholra tud csak gondolni.
7. Az illető sok olyan dolgot kezd elhanyagolni, amiket korábban csinált, mert alkoholt kell innia, vagy drogokat kell fogyasztania, illetve az illető már csak drogokat fogyaszt vagy alkoholt iszik, és semmi mást nem képes csinálni.
8. Jóllehet az illető már nagyon rosszul érzi magát a drogok vagy az alkohol miatt, mégis tovább fogyasztja azokat.

A fenti nyolc pontból fel lehet ismerni, hogy valaki szenvedélybeteg-e vagy függ-e valamilyen “szer”-től.


Kapcsolódó témák

Segélyhelyek