Mi az “absztinencia-hitelkártya”?

Annak aki absztinensen akar élni tudatosítania kell, hogy mi okból és mi célból szeretné az absztinenciát! Az alkohollal vagy gyógyszerekkel kapcsolatos egykori kellemes közérzetváltozások miatt ugyanis fennmarad egy úgynevezett “szenvedélyemlékezés”, ami a drogot alkalmasint újra pozitív színben tüntetheti fel. Az ember ezt “vágynak” nevezi, és kívánság, vágyakozás vagy szomorúság formájában érzi. Az ilyen pillanatokban az absztinens sokszor zavart vagy ijedt, és kételkedik magában. Jó, ha az ember ilyenkor rendelkezik egy kézzelfogható emlékeztetővel, ami segít megmutatni, hogy mire jó az absztinencia, és hogy milyen hátrányai vannak az ivásnak vagy a tablettaszedésének.

Ezek az érvek röviden és világosan megfogalmazhatók egy hitelkártya nagyságú lapocskán, ami bármelyik pénztárcában elfér. Az egyik oldalára az ember az absztinencia mellett szóló érveket írja fel, a másik oldalára az ellenérveket, azokat a következményeket, amelyek bekövetkezhetnek, ha megkockáztatja az alkoholfogyasztást.

Például:

Ha absztinensen élek Ha újra iszom
vigyázok magamra látom a megvetést a gyerekeim szemében
jól érzem magamat a munka során megsértenek a kollégáim
örülök a sportolásnak közönyös és eltompult vagyok
stb stb.

Jó, ha mindenki legalább öt-öt érvet talál saját maga számára. Természetesen semmi esetre sem szabad csak azért erőltetve mesterséges érveket produkálni, hogy meglegyen a megfelelő szám. A terápia során alapos felülvizsgálatra kerülnek az érvek: vajon igazán személy szerint fontosak-e, és jól megjegyezhetően vannak-e megfogalmazva.

A jó érv:

  • nem tartalmaz tagadásokat: a “Nem veszekszem többet a feleségemmel.” helyett inkább pozitívan fogalmaz az ember “A feleségemhez fűződő kapcsolatom szeretetteljes marad.”;
  • nem tartalmaz fokozást: “Az egészségem javulni fog.” helyett inkább “Az egészségi állapotom jó.”, és pontosan meg határozható, hogy milyen jó;
  • röviden van megfogalmazva, miután az ember kezdetben nagyon részletesen és az ésszerűség szempontjából is alaposan megvizsgálta: hogyan fogom felismerni az absztinencia előnyeit, milyennek látom, hallom, érzem, milyen illata és íze van?

Engedje Ön is, hogy érveinek jó megfogalmazásában segítsenek a terapeuták és csoportjának tagjai. Hagyja elsősorban abban megvizsgáltatni magát, hogy mennyire képes ellenállni annak a belső “kisördögnek”, aki mindig mindent megkérdőjelez. Végül is a kockázatos helyzetekben az Ön egészsége a tét!

Ezenkívül kezdetben nem árt az érveit naponta többször elolvasnia, ha lehet akkor hangosan. Később bizonyos időközönként kritikus szemmel meg kell vizsgálnia, hogy az érvek időszerűek-e még, vagy már más okok döntenek az absztinencia mellett. Ilyenkor ennek megfelelően írja át (aktualizálja) “hitelkártyáját”.

Írjon fel rá két olyan telefonszámot is, ami vészhelyzetben könnyen felhívható.