Kiadványaink

Kettő az EGy-ben

Szépirodalom és szakirodalom a szenvedélybeteg szülők gyermekeiért

Szeretnénk a novellákon keresztül bemutatni, átérezhetővé, élményszerűvé tenni a diszfunkcionálisan működő családban felnövő gyermekek tapasztalatait, a novellákhoz tartozó szakirodalmi kitekintésekben pedig nevükön nevezni és bemutatni ezeket a folyamatokat.

 

Ezt a könyvet azért alkottuk meg, hogy segítsen a gyerekeknek megérteni az alkohol- és szerhasználati zavarok alapvető fogalmait, a családra gyakorolt hatását, és egyúttal segítsen egészséges megküzdési készségeket kialakítani. A rajzolás ösztönzi a verbális kommunikációt, és feltárja az adott gyermek aggodalmait, félelmeit, így fény derül az esetleges félreértésekre.

   A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által 2018-ban elindított AAP program legfontosabb célja bemutatni, kimondhatóvá tenni a szenvedélybeteg szülők gyermekeinek helyzetét, ezáltal esélyt biztosítani számukra a segítség elérésére. Ez a könyv is ezt a célt szolgálja, hogy elsősorban, de nem kizárólag a szakmai közönség számára alapvető információkat nyújtson a mentálisan sérülékeny (köztük szenvedélybeteg) családokban élő gyermekek helyzetéről, segítésének lehetőségeiről.

 

 

Nagyon sokáig nem igazán tudtam megfogalmazni
magamnak, hogy milyen is volt ez az egész. Aztán
egyszer egy könyvben olvastam egy jó metaforát: egy dinoszaurusz ott ül a nappali közepén, és tilos tudomást venni a létezéséről. És tényleg: tökéletesen visszaadja az érzést. Ott az a behemót valami, egyáltalán nem illik oda, csattogtatja a fogait, kapkod a körmeivel. A gyerek legszívesebben sírna és menekülne, de megbénítja a tapasztalat, hogy a felnőttek úgy viselkednek, mintha minden rendben lenne. Pontosan ilyen érzés egy alkoholista szülő mellett felnőni.

 

“Harminc éve az első sorból figyelem a szenvedélybeteg családok legfiatalabb áldozatait, akik eljönnek a csoportjainkba, s ott tanítom és segítem őket. Családi örökségüktől a szív megszakad, a lélek összeroskad – és ezt nem ők választották. Valamennyien úgy érkeznek, hogy titkokat rejtenek, fájdalmat és zavarodottságot éreznek. De szinte mindannyian rátalálnak a saját hangjukra. Ezek a gyermekek képesek a gyógyulásra, és meg is gyógyulnak.” (Jerry Moe)

 

 

Pedagógusok, iskolai szociális segítők, iskolapszichológusok, ifjúságsegítők számára készült kiadványunk célja, hogy segítse a fiatalokkal dolgozó szakembereket abban, hogy támogató módon beszélhessenek a kamaszokkal a családban előforduló szenvedélybetegségről.

 

 

 

 

 

Kedves Segítő Felnőtt!
Mindenekelőtt szeretnénk örömünket kifejezni, hogy jelen sorokat olvasod. Reméljük, hogy a szenvedélybetegségben érintett családok gyermekeinek a Bolyhos mesekönyv és ez a szakmai segédanyag és ötlettár valódi menedéket, gyógyulást nyújthat. Köszönjük, hogy időt és energiát fordítasz azokra, akiknek szüksége van rá. Köszönjük a nevükben is, hogy észrevetted őket!
Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a segédanyag és az ötlettár támaszként, sorvezetőként áll rendelkezésre. Minden család, minden gyermek, minden probléma más, így nincs két egyforma támogató folyamat sem. Sem segítő, sem gyermek nem kötelezett arra, hogy a mesekönyvet a lenti ötletek szerint forgassa, mégis örülünk, ha az inspirációt, biztonságot nyújthat.

 

Lurkó történetei és a hozzá tartozó segédanyagok támogatást nyújthatnak Önnek. A következő útmutató néhány támpontot kínál ehhez. A munkamódszert a mindenkori helyzethez és kérdezési módhoz illeszthetjük, a gyermek igényeihez igazítva. Ne habozzon tehát akár csak egy mesét, vagy mese-részletet kiválasztani, amit hasznosnak érez.

 

 

 

 

 

LURKÓ

Elérhetők a Fogadókban

Apa, anya, pia

Cikk a könyvről (is) ITT

Magas szakmai színvonalon megírt könyv, nagyon értékes és hiányt pótló írás. Segít megérteni a szenvedélybeteg családban felnőtt gyermekekben zajló folyamatokat, az elfojtott fájdalmakat, a béklyókat, az eltitkolt sebeket, melyek akadályozhatják az egészséges felnőtt személyiség kialakulását. Segít az érintetteknek saját gyermekkorukra visszatekintve megtalálni az utat egy elégedettebb élet felé.

Bolyhos

Bolyhos apja alkoholbeteg. Ez az egész családra hatással van. Szerencsére Bolyhos talál egy barátot, aki segít megtalálni a saját útját, függetlenül apja betegségétől.

Megtudja azt is, hogy nem felelős apja betegségéért és gyógyulásáért.

Egy könyv, ami bátorságot és önbizalmat ad.

Az alábbi kiadványok PDF formátumban ingyen letölthetők

  Az alkoholprobléma kimondható

  A drogprobléma kimondható

   A szenvedélybetegség problémája kimondható

   Számítógép, Játékgép, Szerencsejáték

   Internetfüggőség, Facebook, Online-szerencsejáték

   Visszaesés és megelőzése

   A józanság boldogsága

   Az egészséges nevelés

   Hogyan védhetem meg

   Elfeledett gyermekek