Csalódások

Miért okoznak a függők olyan gyakran csalódást a hozzátartozóiknak?

A családtagok által feltett kérdések többsége leginkább azzal a csalódással kapcsolatos, hogy a függő nem tartja be az alkoholfogyasztás mérséklésére tett ígéreteit.

A megtévesztés kezdetben nem tudatosan történik, hiszen az érintett önmagát is éppúgy becsapja. Miért? Mert úgy gondolja, hogy képes kontrollálni ivását, és csupán az akaratától függ, hogy mennyit fogyaszt. Ivási szünetek és rövid távú sikerek látszólag ezt igazolják. Amikor tehát megígéri, hogy a jövőben mértéket tart, maga is úgy véli, hogy ez sikerülni fog. Hosszú távon azonban kiderül, hogy ez tévedés. A szenvedélyfüggő viselkedést ugyanis nem lehet egyszerűen az akarattal befolyásolni.

Épp ez az, amit az alkoholfüggő nem akar tudomásul venni és egyre jobban belebonyolódik az önbecsapásokba, olyannyira, hogy hamarosan már nem tud különbséget tenni rögeszméi és a valóság között. Az ígérgetéskor nagyvonalúan, a csalódások következtében pedig összetörten vagy önfejűen, de egyre mélyebbre, a betegség örvényébe rántja a családot.

A hozzátartozók megpróbálják kedvesen vagy keményen, fenyegetésekkel és ígéretekkel befolyásolni társukat. Az érintett ígéretekkel, elfordulással, ellenfenyegetésekkel, belső visszahúzódással, preventív dühkitörésekkel, tudatos és önbecsapó “hazugságokkal” reagál. Tiszta pillanataiban nagyon magányosnak, megvetettnek és nyomorultnak érzi magát. A csalódások és a mérgelődés tartós “vendégek” lesznek a családnál.

Ha a hozzátartozók belátják, hogy az érintett beteg, – és bár ésszel gondolkodik, de valójában már rég nem ura a cselekedeteinek, – akkor lesznek képesek megérteni, miért “szükségszerű”, hogy olyan gyakran becsapja őket és csalódást okozzon nekik. Azt is be kell látniuk, hogy a betegséggel szemben ugyanúgy tehetetlenek, mint maga az érintett. Csalódásaik feldolgozásában komoly nehézségeik vannak. A hozzátartozóknak ezért inkább saját maguk számára kell segítséget keresniük, semmint “a páciensek” számára.

Forrás: R. Schneider Suchtfibel

Támogatást és tanácsot kaphatnak a szenvedélybeteg-tanácsadóhelyeken hozzátartozók számára szervezett csoportoktól vagy más szakemberektől. Ingyenes anonim emailes tanácsadás

Hozzátartozók önsegítő csoportja
Al Anon (Alkoholisták hozzátartozóinak közössége)
12 lépéses önsegítő csoport
www.al-anon.hu