Azonnal kihúzni a dugót?

Már nekünk, szülőknek is nehéz visszagondolnunk azokra az időkre, amikor se számítógép, se internet, se mobiltelefon nem volt a világon. Hogyan éltünk nélkülük? Hogyan szerveztük, éltük a mindennapokat?

Hogyan képzelhetnék tehát el gyermekeink, akik többnyire beleszülettek ebbe az egykor még általunk, ma már sokkal inkább általuk teremtett világba? Sándor György után szabadon: „Tiétek a világ! Úgy volt, hogy a miénk lesz.”

Ha valaki órákig ül a számítógép előtt, akkor már szenvedélybeteg?

Nem feltétlenül. A számítógép és az internet egyre nélkülözhetetlenebb a mindennapi életben, és nagyon hasznos is lehet. Megkülönböztetünk háromféle számítógép-használati módot

  • kompetens használat,
  • problémás használat,
  • függőség.

A kompetens használat azt jelenti, hogy valaki a munkája, tanulása miatt ül a gép mellett, ill. hogy a számítógép csak egy része a szabadidő eltöltésének, s emellett önszántából egyéb dolgokkal is foglalkozik. Problémás használatról akkor beszélünk, ha valaki az étkezéseit, a barátait, a megbeszélt időpontjait, foglalkozásait, tanulását elhanyagolja.

Mikortól függőség?

Az átmenet fokozatosan történik. Nem minden problémás használó válik függővé.
Függőség az, ha valaki szinte a teljes szabadidejét, sőt feladatait is feláldozza, s minden másnál fontosabb számára a gépnél töltött idő.
Az alábbi feltételek közül legalább kettőnek tartósan teljesülnie a függőséghez:

  • A kontroll elvesztése: az érintett nem képes önszántából korlátozni a gépnél töltött időt.
  • Tolerancia-fejlődés: egyre több idő, alkalom kell a gép előtt ahhoz, hogy elégedettnek érezhesse magát.
  • Megvonási tünetek: nyugtalanság, agresszivitás, kedvtelenség, ha nem gépezhet.
  • A hétköznapok elsivárosodása: munka, barátok, család, sport, más közösségi aktivitások elhanyagolása.

Segíthet-e a teljes letiltás?

Nem. A cél az, hogy a gyermekek megtanuljanak kompetensen és felelősséggel bánni a számítógépes eszközökkel, beleértve a különböző okostelefonokat és játékokat is. Ez pedig nem alakulhat ki, ha elvesszük a gépet.

Mit tehetnek a szülők, ha gyermeküknél észreveszik a problémás internet-használat tüneteit?

A legfontosabb, hogy feltétlenül próbáljanak meg kapcsolatban maradni gyermekükkel.
Ahelyett, hogy ráförmednének: „Na kapcsold már ki végre!”, fogalmazzák meg, lehetőleg nyugodt hangnemben odaülve mellé az
aggodalmukat: „Attól tartok, hogy így elveszíted a barátaidat, egyéb programjaidat”.

Elég egy beszélgetés?

Természetesen nem. Világos szabályokra és azok következetes betartására, betartatására van szükség a számítógép-használatot illetően. Fontos az állandó figyelem, hogy gyermekünk komolyan veszi-e, érzi-e és tiszteletben tartja-e ezeket a szabályokat.

Mit tehet a hozzátartozó?

Feltétlenül keresse szakember segítségét! Keressen fel nevelési tanácsadót, vagy szenvedélybetegséggel foglalkozó segítőhelyet, szakembert, szülői, hozzátartozói önsegítő csoportot!