Internet-függőség

A modern világ számítógép-használói között egyre inkább elterjed az un. kibernetikus tér függőség. Ennek is, mint minden hasonló függőségnek egyszerű a logikája: egy mindennapos tevékenység fokozatosan szokássá változik, majd függőséggé alakul(hat). A kibernetikus térben történt technikai fejlesztések az embereket a számítógépekhez tapasztották. Nagyjából ugyanannyi jó, mint amennyi rossz, és haszontalan okból.
A riasztóan terjedő internet-függőség betudható az internetes kapcsolat kényelmes, könnyű, olcsó elérhetőségének, a számítógép sokoldalúságának, az egyedüllét biztonsági tényezőjének, stb.

Internet függőségről akkor beszélhetünk, ha a felhasználó nem az internetet illeszti bele az életébe, hanem az életét az internetbe.

 Chat és e-mail: Ezek az élő kommunikációt szolgáló alkalmazási felületek, áldások lehetnek, ha mértékkel használják őket.
A chat-elés hátterében olyan ártalmatlan indíttatás rejlik, mint például társalgás távoli rokonokkal, vagy barátokkal, esetleg konferenciabeszélgetés, és ismerkedés ismeretlen emberekkel a kibernetikus tér segítségével.

A legtöbb esetben azok az emberek válnak chat-függővé, akiket szégyenlősségük, zárkózottságuk megakadályoz abban, hogy a való világban legyenek képesek kapcsolatokat teremteni más emberekkel.

Közülük néhányan akár veszélyessé is válhatnak. Azok, akiknek antiszociális érdeklődésük erősen megváltozik a kibernetikus flörtöléstől, randevúzástól, szexuális kapcsolatteremtéstől, egészen a pornográf, pedofil célú kapcsolatokig, ami már valós fenyegetettséget jelent a gyerekek, tinédzserek számára.

Internetes játékok: A számítógépes játékokat használók közül a legtöbben egészen odavannak a játékalkotók által nyújtott élethű grafikákért, magas színvonalú multimédia technikákért.

A gyermekek és a fiatalok rendkívül érzékenyek a játékfüggőség szempontjából. A függőséggé alakult játékszenvedély megfosztja őket természetes kreativitásuk kifejlődésének lehetőségétől éppúgy, mint a szabadban végzett sporttevékenységtől, és a valós életben történő kapcsolatteremtésektől. A másik veszélyes jellemzője az ilyen játékoknak, hogy többnyire erőszakos akciókból állnak, s ez a használók érzéseit, gondolkodásmódját negatívan befolyásolja.

Társasági rendszerek, blogok: Eredetileg a Facebook, Orkout, Myspace, Friendster és az ehhez hasonló oldalak azért jöttek létre, hogy teret adjanak a hasonló érdeklődések, tevékenységek megosztásának, ma mégis milliók a világon használják a kommunikáció, és szórakozás újfajta lehetőségeként. Amikor a rendszeres internetes kapcsolatteremtés, akár bármiféle diszkréció, szabályozás nélkül is, szokássá válik, és fokozatosan függőséggé alakul, sokan már nem is veszik észre, hogy életük már inkább szól a virtuális, mint a való életben történő kapcsolatokról.

Internet-függőség alakulhat ki még az állandó böngészésből, keresgélésből, videó nézésből, szüntelen film, zeneletöltésekből, internetes vásárlásokból, online szerencsejátékból stb.,

Nem, én NEM vagyok függő!

Az INTERNET-FÜGGŐSÉG AZONOSÍTÁSA meglehetősen egyszerű, ha:

  • a legelső dolog, amit csinálsz otthon, illetve a munkahelyeden, hogy bekapcsolod a számítógépet azért, hogy megnézzed a személyes levelezésedet, vagy, hogy szörfölj a neten, és ez a tervezettnél hosszabb időt vesz igénybe, akkor jó, ha gyanakodni kezdesz,
  • a környezetedben lévő emberek panaszkodnak, hogy túl sok időt töltesz a géppel,
  • az géppel, internettel töltött idő már a mindennapi élet rovására megy,
  • titkolózó, védekező viselkedést mutatsz azok felé, akik panaszkodnak az interneten töltött idő miatt,
  • az alvási és étkezési időből veszel el, hogy befejezhess valamilyen internetes tevékenységet,
  • gondolataid az interneten, játékon, chaten, stb. járnak, akkor is, amikor nem vagy gépközelben,
  • azon veszed észre magad, hogy jobban szeretsz az interneten ismerkedni, kapcsolatokat létesíteni, mint a valós életben,
  • nem tudsz rögtön lekapcsolódni, amikor igazán szeretnél, és kényszert érzel, hogy még az interneten maradj néhány percig, ami valójában mindig sokkal hosszabb idő, mint csupán néhány perc, akkor egyenes úton haladsz az internet-függőség súlyos gondja felé.

Egyénileg különböző lehet, hogy ez e felismerés mikor, és hogyan történik meg.

Meg kell értened, hogy a technológiának szolgálnia kell, nem irányítani. Úgy irányítsd, szervezd magad, hogy ne veszítsd el az időt, életet, amit a családdal, barátokkal és a társadalommal tölthetsz, még ma. A számítógép, és az internet csodálatos információs forrás, szórakozási, és kommunikációs eszköz lehet, és kaput nyit a világ felé. De ez a virtuális közeg SOHA ne szakítson ki a valós világból!

Vigyázz Magadra!!!