Akik “társuk” alkoholizálásától függnek

Szégyen, tehetetlenség, bűntudat. A legjellemzőbb érzések. Miközben szabadulni szeretnének ezektől, egyre jobban belegabalyodnak a szeretet és gyűlölet szélsőséges hálójába.
Mégis hiába reszketnek minden nap, hiába rettegnek a nyíló ajtó mögött, vajon hogyan érkezik meg hozzátartozójuk, hiába élik éveken át a kínok kínját valahogy, általuk sehogyan sem értett törvények szerint, minden szándékuk ellenére is segítik, támogatják az alkoholbeteg embert.
A gyógyulásban? Sajnos nem! A betegség, a szenvedés elmélyülésében.
De miért?

Töprengésemben távoli beszélgetésbe kezdtem valakivel, aki alkoholfüggővel él együtt:

Mondd csak:
Kifogásokat találtál-e, hazudtál-e már azért, hogy elfedd a másik ivását?
Miért tetted?
Mert szégyellted magad társad ivása, viselkedése miatt? Mert normális családban szeretnél élni?
Próbáltad már titokban szagolni a másik leheletét? Kerestél már eldugott italokat?
És mit értél el vele, ha megérezted, ha megtaláltad?
Próbáltál már fogcsikorgatva, vagy mély békéért imádkozva másképpen viselkedni, kedvét keresni, szeretettel, öleléssel, vacsorával várni, segíteni?
Meddig tartott elhatározásod? Túl gyorsan kiborultál. Elvesztetted türelmedet, magadra haragudtál, s persze rá.
Szeretted volna bántani? Aztán lelkiismeret furdalás gyötört. Elfojtod haragod, aztán üvöltesz. Félsz, megaláznak. Sokszor te is megalázol.
Mitől könnyebbülnél meg?
Nem olyan ez, mint egy háló, amibe beleakadtál akaratodon kívül?
Talán egyszer úgy érezted, segíteni tudsz annak a másiknak. Vagy még ma is úgy érzed. Szüksége van rád! Szüksége a megértésedre, támogatásodra. Néha az italra is, hiszen te is tudod, milyen nehéz az élet. Nem engedheted elveszni! Ha te nem, ki menti meg?
Féltésből, aggódásból, szeretetből, megértésből szőtt hálóval kell megakadályoznod, hogy elessen, megüsse magát, hogy elvesszen, hogy megmaradjon!

Úgy érzed, nincs senki, aki megértené problémádat.

Hogy megmaradjon? Hol? Az általad szőtt hálóban? De hiszen akkor tőled függ! Te vagy a megmentője, te húzhatod ki a mélyből! Ráadásul már csak te, hiszen egyre gyakrabban veszed észre, hogy senki nem ért meg. Úgy érzed, nincs senki, aki megértené problémádat.
Egyedül maradtál, minden rád szakadt. Nálad van a megoldás? Miközben egyszer úgy érzed mindent neked kell megoldanod, máskor pedig, hogy mindenre képtelen vagy.
Vannak, akik azt mondják, teljesen abnormális, amit művelsz, érthetetlen, miért csinálod így, és még mindig.
Mások elméleteket gyártanak, tudományos megközelítésekkel, magyarázatokkal táplálnak. Van, aki azt mondja, ártatlan vagy, mások szerint te tehetsz mindenről.
Lehet, hogy családod, neveltetésed miatt kerültél ilyen kilátástalan helyzetbe. Ráadásul észrevétlenül, szinte egyik napról a másikra. Mit számít ez most?
Van, aki azt mondja, áldozat vagy, vagy ellenkezőleg: te vagy az üldöző. Talán a megmentő? Vagy csak balek?

Mintha már nem is te tartanád azt a bizonyos hálót, a megmentőt, hanem te is egy hálóban vergődnél.
Bár sokszor már a szagát is utálod, Te magad is az italtól függsz. Hogy jó kedved van, vagy sírsz, hogy mit csinálsz ma vagy holnap, minden attól függ, iszik-e a másik.
De ki, vagy mi tartja ennek a hálónak a kötelét? Hogyan, hogyan nem, belesodródtál, de nem akartad. Ahogyan társad sem akart alkoholbeteggé lenni.
Neked is segítségre van szükséged? Képes vagy elfogadni? Vagy inkább tovább kapálózol, kalimpálsz a hálóban teljes felelősséged tudatában. Hiszen már régen te felelsz mindenért, családért, pénzért, gyerekekért.
Felelősnek érzed magad? A másikért? És érted ki felelős?
Lehet-e más rajtad kívül? Ugye magadért csak te lehetsz felelős. Azért amit teszel. Ha fel akarod áldozni magad, akkor az a te dolgod. Ne szóljon bele senki!

Elhiszed-e még, hogy lehet, hogy van megoldás? Talán kívülről segíthet valaki. Nem is hinnéd, milyen sokan vannak, akiknek sikerült megszabadulniuk a hálótól! Legtöbbször úgy, hogy belátták, egyedül képtelenek megoldani a háló gúzsba kötő fonatát. Ahogyan a másiktól is azt vártad, hogy belássa végre betegségét, és tegyen is ellene. De ne csak ígérje, hanem lépjen is! Ahogyan te is. De milyen nehéz! Ennyi év után legalább annyira ismerős volt, amennyire szenvedés. Ha lazul a háló, ha szabadabb leszel, ha szabadabb mersz lenni, mozdulhat a másik is.

Már magadat is féltheted, szeretheted.
“Aki szeret, az a szeretettnek a javát akarja. Ez pedig többek közt megköveteli azt, hogy a szeretett szabad legyen a szeretőtől.”
Vagyis, ha akar, választhat háló és szabadság közül.
Sokan választják továbbra is a nehéz hálót, mások inkább a nehezebbnek látszó szabadságot. Van, aki még akkor is vergődik, ha a másik már szabadult. Ha együtt lettek a háló foglyai, kifelé is együtt menjenek!

Van, aki most azt mondja magában, nem ilyen egyszerű ez. Így van. De ki mondta, hogy az? De vajon mi egyszerűbb? Elhinni azt, hogy nincs kiút a hálóból, vagy egy hálószemet segítséggel elvágni?

Támogatást és tanácsot kaphatnak a szenvedélybeteg-tanácsadóhelyeken hozzátartozók számára szervezett csoportoktól vagy más szakemberektől. Ingyenes anonim emailes tanácsadás

Hozzátartozók önsegítő csoportja
Al Anon (Alkoholisták hozzátartozóinak közössége)
12 lépéses önsegítő csoport
www.al-anon.hu