Miért olyan nehéz abbahagyni

Miért olyan nehéz abbahagyni a visszaélést? Nálunk inkább szabály, mint kivétel, hogy a felnőttek alkoholt isznak. Sokak számára ez teljesen normális szokássá válik, ami később észrevétlenül visszaéléshez vezethet. Beidegződött szokásainkon csak ritkán változtatunk. Ha mégis változtatunk, annak három fő oka lehet:
– Az ember nem bírja már úgy tovább, ahogy van.
– A változtatástól olyan jó eredményt remélünk, amit másként biztosan nem érhetnénk el.
– Kényszerítve vagyunk a változtatásra.

A ránk kényszerített változtatások azonban többnyire csak átmeneti eredményt hoznak, és a velük szemben meglévő ellenállás rejtve bár, de ugyanúgy megmarad. Az ily módon kényszerített iváskorlátozás, vagy absztinencia, a visszaélés kellemetlen következményeinek elmaradásán kívül nem sok pozitív dolgot ígér az alkoholbetegnek.

Először tehát olyan eseményeknek, élményeknek kell történniük, amelyeket az ember már elviselhetetlennek tart. Majd ezeket az eseményeket – pl.: munkahelyi problémák, betegség vagy családi problémák – kapcsolatba kell hozni a visszaéléssel, hogy az érintett viselkedésében bármifajta változás történhessen. És itt vannak azok az első buktatók, amelyek megnehezítik a helyes döntés meghozatalát.

Különösen nehéz változtatni ivási szokásain annak, aki:

– Aki mindent megbocsátó szülőkkel él együtt, vagy akinek munkahelyén, és ismeretségi körében megtűrik az alkoholt, vagy aki alig vigyáz a testére, azt alig érhetik rossz élmények.

– Nagyon könnyű ezeket az élményeket letagadni vagy más, az ivástól eltérő okoknak tulajdonítani. Vannak gonosz felettesek és kollégák, ott a rokonság, aki a feleséget felhecceli ellenünk, vagy a stressz, ami a gyomorpanaszokat kiválthatja, és így tovább. Ha emellett a kollégák, barátok vagy rokonok is segítenek az alkoholhasználat és a problémák közti összefüggések kendőzésében, eltitkolásában és lekicsinylésében, akkor nincs is miért alapvetően megváltoztatni a viselkedésünket.

– A probléma helytelen megoldása: válás, munkahely-változtatás, a baráti kör megváltoztatása, más gyógyszerekre való áttérés, ivási szünetek beiktatása vagy hasonlók.
De mi változik meg, ha az ember ivási szüneteket iktat be? Az ember lemond valamiről és mégis úgy érzi, hogy ezért csak kevés “elismerést” kap cserébe.

– Ha az ember ezután a jó közérzetet megint csak a drogok által tudja megszerezni, akkor ezt “fejtetőre állított okoskodással” önmaga és mások előtt is vállalnia kell. Így az idő múlásával mindig jobban és jobban eltorzítja a valóságot. Egyre kevésbé képes felismerni, hogyan tagadja és kisebbíti a visszaélés tényét, és annak következményeit, és hogyan hárítja el magától a felelősséget. Az értékek, mint a család, a barátság, az őszinteség, a szolidaritás, az elvhűség, a szorgalom és a munka megrendülnek. És éppen ezek azok az értékek, amelyeken keresztül a visszaélés következményei lemérhetők: a mérce eltorzul, vagy semmivé válik.

Támogatást és tanácsot kaphatnak mindehhez a szenvedélybeteg-tanácsadóhelyeken hozzátartozók számára szervezett csoportoktól vagy más szakemberektől. Ingyenes anonim emailes tanácsadás

Hozzátartozók önsegítő csoportja
Al Anon (Alkoholisták hozzátartozóinak közössége)
12 lépéses önsegítő csoport
www.al-anon.hu