Gyerekszemmel

a függőségről és a felépülésről

 Ne adjuk tovább az alkoholizmus örökségét!

„Felnőtt életemet gyermekek között töltöttem, akik a tanítóimmá váltak. Azért kellett találkoznunk, mert valaki az életükben alkohol- vagy más szenvedélybetegséggel küzdött.

Harminc éve az első sorból figyelem a szenvedélybeteg családok legfiatalabb áldozatait, akik eljönnek a csoportjainkba, s ott tanítom és segítem őket. Családi örökségüktől a szív megszakad, a lélek összeroskad – és ezt nem ők választották. Valamennyien úgy érkeznek, hogy titkokat rejtenek, fájdalmat és zavarodottságot éreznek. De szinte mindannyian rátalálnak a saját hangjukra. Ezek a gyermekek képesek a gyógyulásra, és meg is gyógyulnak.” (Jerry Moe)

A Gyerekszemmel a függőségről és a felépülésről olyan gyermekek gyógyuláshoz vezető megrendítő és mélységes útját mutatja be, akik rátaláltak a saját hangjukra, és visszanyerték önbecsülésüket. Minden történet a gyermekek egyéni látásmódjára emlékeztet bennünket, amellyel a világra tekintenek, és megmutatja, hogyan tudnak megfelelő segítséggel az erősségeikre építeni, és hogyan képesek megerősíteni a stresszel szembeni ellenálló-képességüket annak ellenére, hogy a szenvedélybetegség árnyékában élnek. Jerry Moe, az elismert gyermektanácsadó az életigenlő történetek megosztása mellett feltárja számunkra, hogyan nyúlik túl a gyógyulási folyamat a gyermekeken, és gyakorol drámai hatást a család rendszerének egészére – különösképpen a szülőkre, akik így új és erősebb elkötelezettséggel szállhatnak szembe a szenvedélybetegség nemzedékről nemzedékre szálló örökségével.

Vásárláshoz KATTINTS valamelyik  LOGÓRA:

                    

                     

Olvasói értékelés:

  Jerry Moe a könyv megírásakor harminc éve dolgozott alkohol- és drogfüggők felépülését szolgáló programokban az Egyesült Államokban, az arizonai Sierra Tucsonban. Az idők során nagy tapasztalatra tett szert a különböző megközelítésű kezdeményezések kapcsán, és számára is láthatóvá vált az a járulékos veszteség, amit egy függőségben szenvedő ember hagy maga után a családi kapcsolataiban. Az olyan családokban, ahol egy vagy több ilyen szenvedélybeteg él a gyerekek egy életre viszik magukkal a terheket, a gyermeki gondolkodás különböző állomásaiban hol magukat tartják felelősnek mindenért, hol úgy érzik, hogy nekik kell megoldani a problémákat. S valljuk be, ezekben a diszfunkcionális családokban a gyerek nem élheti meg azt, amire rendeltetett, hogy gyermek lehessen a maga egyedülálló valóságában. Sajnos a probléma nem marad a tengerentúlon, bárhol a világban ugyanezek a mechanizmusok indulnak el a szenvedélybetegek körében. Tovább olvasom

 

Részletek a könyvből

A függőség olyan, mint a rágógumi, amibe az egész család talpa beleragad

Az alkoholizmus családi betegség, mert az egész család szenved a szülő alkoholbetegségétől. Ennek ellenére itthon még mindig csak ritkán vonják be a gyerekeket a szülők gyógyulási programjába. Az alkoholista szülők gyerekei számára elérhető segítségnyújtás lehetőségiről, speciális helyzetükről Frankó András családterapeutával, mentálhigiénés szakemberrel, a Máltai Szeretetszolgálat Fogadó Pszichoszociális Szolgálatának intézményvezetőjével beszélgettünk.