Amiről tudni érdemes

GINA GHB GBL
nemcsak a felnit tisztítja, de ha kell az agyat is rombolja

Tudatbeszűkülést és kábulatot is okozhat a Gina fantázianéven emlegetett drog – mondta az InfoRádiónak a Péterfy Sándor Utcai Kórház toxikológusa.1Zacher Gábor hozzátette: a fővárosban minden hétvégén látnak el olyan betegeket, akiknek az italába ilyen anyagot tettek. A szakértő szerint a gond az, hogy a kábítószernek minősülő és akár halált is okozó Gina úgynevezett előanyaga az interneten legálisan rendelhető.

Régebben gyermekek altatására használták a gamma-hidroxi-butarátot (GHB), amelynek szájon át bevehető formája a Gina fantázianevű drog. Ez elsősorban tudatbeszűkülést, kábulatot okoz – mondta az InfoRádiónak Zacher Gábor toxikológus.

A szakértő hozzátette: a szer éppen a hatása miatt alkalmas arra, hogy visszaéljenek vele. Az esetek 30 százalékában nem önszántukból veszik be az emberek, hanem mások a tudtukon kívül belekeverik az italukba, és az anyag 20 percen belül teljes tudatvesztést okoz.

Szinte nem telik el nálunk úgy hétvége, hogy ne jelentkeznének páciensek, akikkel szemben szexuális visszaélést követtek el a drog segítségével – mondta a Péterfy Sándor Utcai Kórház főorvosa.

A szakértő megjegyezte: a drog előanyaga – amely oldószerként használatos – az interneten legálisan rendelhető. A szervezetbe jutva a lebontás során az első köztes termék, ami létrejön, a GHB.

A Gina kábítószernek minősül, birtoklása, átadása, használata törvénybe ütközik. A GHB okozhat halált, túladagolása légzésleállást, görcsrohamot és a keringés összeomlását okozhatja. Magyarországon eddig ilyen még nem történt – fűzte hozzá Zacher Gábor.