Mit tehetek?

Mit tehetek, ha azt látom, hogy a hozzátartozómnak, barátomnak vagy kollégámnak alkoholproblémái vannak?

A nehéz élethelyzetekre vonatkozó tanácsok könnyen ostobának vagy tudálékosnak tűnhetnek. Mivel az alkoholbetegség egyik központi ismertetőjele a reális látásmód eltorzulása és a probléma letagadása, ezért a külső beavatkozás legalább annyira nehéz, mint amennyire szükséges.

A következő tippek talán segíthetnek:

 • Beszéljen vele anélkül, hogy róla beszélne.
 • Gondolja át előre, hogy mit szeretne mondani, és milyen formában akarja a segítséget felkínálni!
 • Akkor beszéljen az érintettel, ha ő éppen nem részeg.
 • Írja le egészen konkrétan, hogy mi az, ami Önt nyugtalanítja, és hogy miben változott meg Ön szerint az érintett viselkedése!
 • Kérdezze meg nyugodtan, hogy mi az oka a viselkedésének. Ne hagyja semmi esetre sem eltéríteni magát attól, hogy felszólíthassa őt a helyzet megváltoztatására és attól, hogy segítséget kínálhasson fel neki.
 • Ha úgy érzi, hogy az illető komoly veszélyben van, akkor kérje meg őt, hogy forduljon megfelelő helyre segítségért, esetleg adjon címeket is: tanácsadóhelyek, szenvedélybetegséggel foglalkozó szakambulanciák, egészségügyi tanácsadóhelyek, telefonos segélyszolgálat, Máltai Szeretetszolgálat Fogadó, TÁMASZ ambulanciák, Karitász RÉV, Kék Kereszt és egyéb tanácsadóhelyek.
 • Mutassa, ki hogy Önt személy szerint mennyire érdekli az érintett helyzete! Ne csak az alkohollal kapcsolatos problémáit lássa!
 • Ne adja tovább senkinek, amit az érintett elmesél Önnek. Ha úgy érzi, hogy ezek a dolgok meghaladják az erejét, keressen segítséget, vagy szerezzen be információkat.
 • Készüljön fel szépítési és tagadási kísérletekre, a megértést váró, ésszerűen hangzó magyarázatokra, agresszív reakciókra, bűntudatból fakadó önsajnálatra! Ez mind a betegségképhez tartozik. Ismerje fel ezeket, de ne hagyja, hogy megingassák az ítélőképességét, és hogy eltántorítsák a megfelelő intézkedések megtételétől!
 • Kínáljon fel további lehetőségeket a beszélgetésre akkor is, ha az első alkalom nem volt sikeres.
  Ha felettese az illetőnek, akkor mutasson rá világosan a következményekre, pl.: “Ha egyedül nem sikerül megoldania a problémát, ha újra észrevesszük, hogy gond van, akkor terápiára kell mennie!”

Támogatást és tanácsot kaphatnak mindehhez a szenvedélybeteg-tanácsadóhelyeken hozzátartozók számára szervezett csoportoktól vagy más szakemberektől. Ingyenes anonim emailes tanácsadás

Hozzátartozók önsegítő csoportja
Al Anon (Alkoholisták hozzátartozóinak közössége)
12 lépéses önsegítő csoport
www.al-anon.hu

 

Forrás: R. Schneider Suchtfibel