Veszély a neten?

Egy édesanya, lánya ügyében kér segítséget. A lány másfél évvel ezelőtt szakított volt barátjával, aki a kapcsolatuk idején intim felvételeket készített a lányról és a szakítás után ezekkel visszaélt: először csak fenyegetőzött vele, majd meg is tette, hogy közösségi oldalakon, chatportálokon jelentette meg a lány képeit, msn-fiókját feltörve szexuális ajánlatokat tett a lány nevében másoknak. A lányt a történések nagyon megviselték, visszahúzódott az online kommunikációs térből, felhagyott a közösségi oldalak és a messenger-programok használatával.

Az édesanya tovább figyelte a volt barát tevékenységét és elkeseredésében jelezte, tanácsot kérve, hogy milyen lehetőségei vannak arra, hogy elérje a zaklatás megszűnését, illetve hogyan érheti el a zaklató felelősségre vonását. Bizonytalan abban, hogy a rendőrségi feljelentés esetén komolyan foglalkoznak-e a bejelentésével, illetve aggódik amiatt, hogyan reagál majd a fiú az eljárás elindulására, mivel korábban bántalmazta is a lányát.

Két kislány meséli el nagyon frissen átélt rossz élményüket a neten.

Az egyik ismerősük msn-jét valaki feltörte. Az ismerős arra kérte a két lányt, hogy próbálják kideríteni, ki az, aki feltörte a fiókját. A lányok ebbe belementek és beszélgetni kezdtek msn-en az ismeretlennel, ami aztán elég rosszul alakult: az illető verbálisan bántalmazta őket (káromkodva, fenyegetőzve), és aztán szexuálisan is, a webkamerát bekapcsolva elkezdte magát kielégíteni. Hangját elváltoztatva beszél velük, még azt sem tudták megállapítani, hogy férfi-e vagy nő.

A két lány nagyon megijedt, megviselte őket az eset. Attól még jobban megrémültek, hogy egyikük msn-fiókját is feltörték ezután, és valamilyen módon megszerezték a személyes adatait, néma hívásokat kap, amit a zaklatónak tulajdonít.

17 éves fiú a barátnőjével kapcsolatos dolgokról mesél. Nehéz a barátnőjével, mert a lány szép és sokaknak tetszik, néha kicsit kihívó is és felkelti más srácok érdeklődését. Elmondja, hogy nem is ritkán történik meg, hogy nála idősebb, nagyobb fiúk körbeállják, zaklatják őket, és ő ilyenkor kiáll a lány mellett és verekszik is érte gyakran.

Többször előfordult, hogy valakik feltörték a fiú és a lány msn-fiókját és a nevükben üzeneteket írtak másoknak, általában olyan témájú leveleket, melyekkel a pár között akartak feszültséget kelteni, elérni a szakítást.

Az eset jól példázza az internetes zaklatások gyakran megfigyelhető vonását: az elkövetők általában olyanok, akikkel az áldozatnak az off-line világban is hasonló jellegű kapcsolata van, vagyis az történik, hogy a bántalmazás az online környezetre is kiterjesztődik.