Internetfüggőség

Civilizációs áldás vagy ártalom?
Létezik egyáltalán internetfüggőség? Hiszen ma már elképzelhetetlen lenne az élet internet nélkül. Az internet nagyszerű dolog. Igen, az is.

Sőt elsősorban az. Kinyílik a világ, bárhová eljuthatunk, szinte bármilyen információhoz  hozzájuthatunk. Találkozhatunk eddig ismeretlen emberekkel, vagy újra felvehetjük a kapcsolatot régóta nem látott barátainkkal, egykori kollégáinkkal, iskolatársainkkal. Pillanatok alatt hozzájuthatunk a legfrissebb hírekhez, információkhoz. Játszhatunk, zenét hallgathatunk, filmet nézhetünk, és kicserélhetjük véleményünket, ötleteinket, megoszthatjuk élményeinket.

Programokat szervezhetünk, vásárolhatunk…
Élhetünk az internet adta fantasztikus, kimeríthetetlen lehetőségekkel.

 Amivel élhetünk, azzal vissza is élhetünk.

Éljünk minél egészségesebben,hasznosabban vele, és kerüljük a visszaélést! Tudjuk, hogy amit ma az internetről és az azzal kapcsolatos helyzetről elmondhatunk, holnapra éppen a dolog természetéből fakadóan elavulhat.

Reméljük, a józanság elavulhatatlan jóság.

Internetfüggőségi elsősegély
A következő összefoglalással (mindössze) többéves tapasztalatot kívánunk továbbadni az (alábbiakkal). Hogy képes-e általuk továbblépni vagy sem, az nagyrészt Öntől függ.

A számítógép vagy az internethasználat teljes tiltása, a teljes absztinencia aligha megvalósítható. Az internetet túlzó mértékben használók gyakran egy új világot, szinte egy új családot építenek fel kapcsolataikból a neten. Hirtelen kiragadni őket ebből a világból azt jelenti, hogy megfosztják őket mindattól, ami ebben az időszakban még nagyon fontos értéknek tűnik számukra.

Az alábbi néhány intézkedés, melyeket hidaknak nevezhetünk a függőség és a józanodás között segíthet abban, hogy a internetet túlzóan használók ráébredjenek a változtatás szükségességére.
A veszélyesen internetezőknek tanácsos/ajánlatos:
• a számítógépet a közvetlen lakókörnyezetből eltávolítani;
• heti beosztást készíteni a tervezett online használatról (tervezett és valós idő összevetése);
• valódi találkozásokra törekedni;
• mértéktartó módon korlátozni az internet-használat idejét, teljes lemondás nélkül;
• egy megbízható személlyel bizalmasan megosztani az internethasználat problémáit;
• újabb hobbit találni, vagy felfrissíteni valamelyik régi kedvenc időtöltést;
• utánajárni annak, hogy mit is keres (és talál?) az interneten, s hogy az miért nem realizálható a valódi életben.

Tanácsok hozzátartozók számára:

  • Semmi esetre se szolgálja ki gyermekét/partnerét a gép mellett!
    Ne vigyen ételt, italt és cigarettát se a számítógéphez!
  • A blöffölésnek nincs helye!
    Csak akkor fenyegetőzzön bármivel, ha azt komolyan is gondolja! Az ismételt és be nem váltott fenyegetéseket senki nem veszi komolyan.
  • Lehetőség szerint vegye fel a kapcsolatot hozzátartozókkal!
    A hasonló cipőben járó, hasonlóképpen érintett hozzátartozók értékes tapasztalataikkal támogathatják egymást. Megoszthatják sikereiket (és persze esetleges kudarcaikat is) egymással.