Mit tegyek és mit ne?

Mit tegyek és mit ne, ha azt látom, hogy a hozzátartozómnak, barátomnak vagy kollégámnak alkoholproblémái vannak?

  • Nem tudok változtatni a függő ivásán, mert még innia “kell”. Tehát nem fenyegetem és nem ellenőrzöm többé, bár amíg valamit érzek iránta, nem közömbös számomra a dolog.
  • Az, hogy megértem milyen beteg, nem azt jelenti, hogy tolerálom a viselkedését és ennek a velem kapcsolatos következményeit. Világos határokat állítok fel arra, hogy mit fogadok el és mit nem, és határozottan meg is mondom, mit teszek, ha ezeket nem tartja be.
  • Szándékosan nem engedem, hogy az ivása határozza meg a magatartásomat, azaz: bár tudomásul veszem, de nem szidom meg, nem játszok detektívesdit, nem kérdőjelezem meg a hazugságait, és nem bocsátkozom ilyen dolgokról vitákba. Nem kényeztetem, és nem is látom el.
  • Teszek valamit saját magamért. Hogyan tudnék a lehetőségekhez képest jól élni, boldoggá és elégedetté lenni, akkor is, ha a másik nem változik meg, én azonban mégsem akarom teljesen elhagyni?

Ha Ön most hozzátartozóként, barátként, munkatársként erre az utolsó kérdésre azt mondja “Ilyen nincs!”, akkor segítséget kell keresnie, – önmaga számára. Az a lényeg, hogy jobban megértse önmagát, hogy képes legyen nyílt és világos kijelentésekre és azok szerint is viselkedni. Tudnia kell elrendezni a felelősség kérdését, és azt is hogyan előzheti meg a negatív érzések kialakulását.

Támogatást és tanácsot kaphatnak mindehhez a szenvedélybeteg-tanácsadóhelyeken hozzátartozók számára szervezett csoportoktól vagy más szakemberektől. Ingyenes anonim emailes tanácsadás

Hozzátartozók önsegítő csoportja
Al Anon (Alkoholisták hozzátartozóinak közössége)
12 lépéses önsegítő csoport
www.al-anon.hu

Forrás: R. Schneider Suchtfibel