Mit tehet az ember a követelődző vággyal szemben?

Mit tehet az ember a követelődző vággyal szemben?

Különböző dolgok iránt erős vagy kevésbé erős vágyat érezhetünk. Ha éhesek vagyunk, mindenütt észrevesszük azokat az élelmiszereket, melyek egyébként fel sem tűnnének, és a pékségből kiáramló kellemes illat még akkor is arra csábíthat minket, hogy kenyeret vegyünk, ha jóllakottak vagyunk, a kenyérre tulajdonképpen nem is lenne szükségünk. A szexuális vágy is igen erős lehet, amikor ilyen jellegű külső vagy belső ingerek hatnak ránk.

Mégsem engedünk minden vágyunknak, és általában nem éljük ki rögtön, ha károsnak, vagy a helyzethez nem illőnek érezzük azokat. Mindenkinek megvan a saját eszköze és módszere arra, hogyan kezelje vágyait, és arra is hogyan tud sikeresen ellenállni a csábításnak. Persze vannak olyan emberek, akik nehezen boldogulnak ezen a téren, elsősorban impulzív beállítottságuk miatt, mialatt másoknak látszólag kevés lelki energiára van szükségük ahhoz, hogy kívánságaikat megfékezzék, és kontrollálni tudják a vágyaikat.

Mindenkinek, aki függőségbe kerül valamitől tudnia kell, hogy a drog utáni vágy természetes dolog, amit egy külső esemény vagy valamilyen lelkiállapot is előidézhet. Olyan, mint a hullám, ami először magasba csap, hogy utána lassan lecsendesüljön. Nincs túl sok értelme nekirontani akkor, amikor a legmagasabb. Inkább mint a hullámlovas, vagy a tengerben úszó. Sokkal jobban kíméli az erőt, elegánsabb és kevésbé veszélyes ráfeküdni a hullámra és “meglovagolni”, míg erejét nem veszti és le nem csendesül. Mert minden vágy véget ér egyszer, néha talán csak néhány óra múlva. Magától lecsillapodik, főleg, ha az ember nem kapálódzik ellene. A pirulás jó példa arra, hogy csak felesleges stresszt okoz és az elvörösödést még jobban fokozza, ha az ember akarattal próbálja elnyomni és szégyenkezik miatta. Sokkal jobb, ha valaki azt mondja magának: “Érzem a kényszerítő vágyat az alkohol után. Lehet, hogy még erősebb lesz, de tudom, hogy egyszer úgyis elmúlik”, mint, ha azt gondolja: “Most azonnal szükségem van egy sörre, már úgyse bírom tovább.”

A terápiákon résztvevők gyakorolják, hogyan lehet a feltörő vágy ellen időben tenni valamit a kitartás és a “meglovaglás” mellett. Itt az egyes módszereket csak röviden, ötletszerűen érinthetjük.