Hogyan védhetjük meg gyermekeinket?

 1. Ismeretek az internetről
  Támogassa gyermekét az internethez való pozitív hozzáállásban! Szörföljenek a gyermek számára érdekes, lehetőleg reklámmentes oldalakon!
 2. Közösen szörfölni
  Kövesse gyermekét szörföléskor! Ez nem jelent folyamatos felügyeletet vagy kontrollt. Elegendő hallótávolságban maradni, hogy bármikor segítségére lehessünk a gyereknek. A még írni, olvasni nem tudó gyereket ne hagyjuk egyedül az internettel!
 3. Beszéljenek a problémákról
  Mondja el gyermekének, hogy sokféle dolog található a neten, s közülük nem minden hasznos! Mondja el, hogy találhat jó és rossz dolgokat is ott!
 4. Megtervezett idő
  Egyezzenek meg betartható és egyértelmű internet/számítógéphasználati időben!
 5. Gyermekvédő szoftver
  Telepítsen a számítógépre a gyermekeket védő szoftvert a gyermek korának megfelelő beállításokkal.
 6. A kedvenc oldalak beállítása
  Írják be a keresőbe a kedvencek közé a gyermek által szívesen és gyakran látogatott oldalak címét! Így közvetlenül kiválaszthatja azokat anélkül, hogy válogatás nélkül keresgéljen a neten. E-mail hozzáférés beállítása:
  Készítsenek gyermekének olyan e-mail címet amelyből a valódi neve nem felismerhető! Magyarázza el gyermekének, hogy ne adja ki óvatlanul e-mail címét, hogy ne kapjon felesleges reklám- és egyéb levélszemetet!
 7. Személyes adatok
  Tegye biztonságossá gyermekének az internet-használatot megfelelő biztonsági szabályok lefektetésével! Például, hogy a saját és a család személyes adatait nem szabad továbbadni a neten keresztül. A gyermekeknek tudniuk kell, hogy soha nem szabad egyedül találkozniuk egy anonim „cyberbaráttal”.
 8. Letöltés és programfuttatás
  Állapodjon meg gyermekével, hogy mielőtt bármit letöltene a netről, előtte kérdezze meg, hogy teheti-e! Ügyeljen arra, hogy ne férhessen hozzá az Ön hitelkártya adataihoz megelőzendő, hogy egy klikkeléssel vásároljon bármit a neten!
 9. Tapasztalatcsere
  Tájékozódjon az iskolai internethasználatról, és beszélgessen más szülőkkel is a gyermekek online szokásairól!
  A 9-16 éves internethasználó európai gyerekek internetezési szokásait és azok kockázatait mérte fel az EU Kids Online kutatás 2010

Gyerekek biztonságos internetezésének 10 parancsolata

 www.biztonsagosbongeszes.org

 

1