“Internetfüggőség”, “számítógépfüggőség” nem léteznek

A vélemény szabad

Az alábbi “postaládánkba” érkezett levelet teljes terjedelmében, változatlanul közöljük a levélíró kérésének megfelelően: (A válasz is elolvasható)

Kedves Kimondható.hu!

Kérem olvassa végig levelemet, és ha lehetséges, említse meg a jövőben.

Bár tanulok rendesen, és az iskolában vannak barátaim, a szüleim mégis “internetfüggőséggel” gyanúsítottak meg. Érdemes megemlíteni, hogy 19 éves vagyok, szóval nem gyermek. Ők ajánlották, hogy nézzem meg az oldalt, mert meséltek valami 24 éves sorozatgyilkosról, aki úgyszintén “internetfüggő” volt. Én erre azt mondtam, hogy a gyilkos elméjével az internet nélkül is probléma volt, erre ők meg makacsul nemet mondtak. Az oldalt végigolvasva azt a következtetést vontam le, hogy nem vagyok internetfüggő. Bár viszonylag sokat internetezek, az internet nem tesz semmivel se boldogabbá. Számomra ez is csak egy kommunikációs eszköz a sok közül, amelyet akkor használok amikor akarok. Ilyen erővel személygépkocsi-függőségről is lehetne beszélni, vagy kés-függőségről, ruhadarab-függőségről, stb.

De van ilyen? Szerintem nem.

Arra a meggyőződésre jutottam, hogy olyan mint “internetfüggőség” vagy “számítógépfüggőség” nem léteznek. A “kocka” is ugyanolyan normális ember ming bárki más, sőt talán még magasabb is az intelligenciája. Amúgy is, mi jogon bíráljuk a másik hobbiját s szenvedélyét, mikor lehet (sőt valószinű) hogy mi se vagyunk sokkal jobbak?

Gondolkozzunk el egy kicsit.

Mi jogunk van olyan embert betegnek titulálnak, akinek egyetlen “bűne” az hogy bizonyos hosszúságú időintervallumon keresztül az “Internet” névre hallgató telekommunikációs eszközt használja?

Mi jogunk van rá?

Én teljes mértékben megértem, hogy a szülők aggódnak hogy a gyermekeik elzárják magukat a külvilágtól – és sajnos sokan meg is teszik – de ennek megvannak az okai. Nem az internet miatt zárkóznak el, hiszen ha az nem lenne, akkor valami más elfoglaltságot keresnének maguknak. Az emberek azért zárkóznak el, mert a világ kegyetlen, az emberek nagy része udvariatlan, érzéktelen, modortalan, vagy “bunkó”.

Sajnos a civilizálatlanság nem csak az ifjúságban van jelen, hanem a felnőttek körében is. Az emberek mindent a másiktól várnak el, de cserébe semmit se tesznek.

Az Internet a hibás mindezért? Szerintem nem.

Szerintem a kapitalizmus, a fogyasztói társadalom az, amely létrehozta azt a bizonyos réteget (a biorobotokat), melyeket csak a “bulizás” és a “shoppingolás” tesz boldoggá, melyek a gondolkodás fogalmától is hánynak, melyek számára a divatok követése a legfontosabb…

Erősen kétlem hogy az “Internet”-nek keresztelt telekommunikációs eszköz a hibás mindezért.

Viszlát, Anonymus

Válasz a levélre