Játék és szerencsejáték

A játékszenvedély-betegség veszélye

A játék szóról elsőként az élvezet és a társaság jut eszünkbe. A játék a mindennapok része.

Aki szerencsejátékot játszik, kipróbálja a szerencséjét azáltal, hogy a véletlenre fogad, például a lottószelvényen, vagy a pénzautomata gombjainak segítségével. Szerencsejátékról akkor beszélhetünk, ha a nyerési lehetőségekhez szükség van egy bizonyos belépési összegre, tétre, a nyereség pedig teljesen, vagy túlnyomórészt a véletlentől függ. A szerencsejáték meghatározó ismertetőjegye, hogy a játék elvesztésével mindig együtt jár a pénz elvesztése is.

Néhányan nem képesek játékkal kapcsolatos viselkedésüket minden esetben helyesen kontrollálni, ezáltal gyakran élnek át komoly pénzügyi nehézségeket.

Ebben az esetben már szerencsejáték-függőségről beszélünk.

Mit jelent a szerencsejáték-függőség?

Azok az emberek, akik szívesen és gyakran játszanak szerencsejátékokkal, nem feltétlenül lesznek rögtön szerencsejáték-függők. Hogy ennek ellenére valaki mégis függővé válik, az sokszor a játék miatti jelentős pénzügyi nehézségekből adódik. Tovább játszani gyakran abszurdnak és érthetetlennek tűnik a kívülállónak és a játékosnak egyaránt.

Ezért fontos tájékozódni a szerencsejátékról és annak hatásmechanizmusáról. Itt is érvényes: a korai beavatkozás a legesélyesebb. Így lehet a szerencsejáték-függőség esetleges kifejlődését mielőbb megállítani.

Az az ember, aki túl sokat játszik, elveszíti a döntési képességét afölött, hogy folytathatja-e a szerencsejátékot, vagy sem. A játékosok elvesztik kontrolljukat saját viselkedésük felett. Viselkedésüket a kockázat-megítélés zavara jellemzi. Képesnek érzik magukat a véletlent és a játék eszközeit is „biztos szisztémával”, mindenható módon uralni és legyőzni. A problémás szerencsejáték gyakran a hozzátartozók számára is komoly következményekkel jár, minden érdekelt számára szenvedést okoz:

  • Hazugságok és kifogások a kellemetlen tények eltitkolására (fizetés eljátszása).
  • A bizalmi kapcsolatok sérülnek, mert a játékos gyakran eltávolodik érzelmileg, és csak a játék foglalkoztatja.
  • Az élet anyagi feltételei leromlanak, hiszen hiányzik a pénz az élelmiszerre, a rezsire.
  • A baráti és családi együttlétek a játék miatt elmaradnak.

A szerencsejáték-függőség betegség, ez a megnevezés a mindennapi életben szenvedélybeteg módon játszó emberekre vonatkozik. Ők csaknem minden alkalmat megragadnak arra, hogy játszhassanak, miközben családi, hivatásbéli és társas kapcsolataikat elhanyagolják. Hétköznapi problémáikat és negatív érzéseiket igyekeznek a játékkal elkerülni.

Kóros játékszenvedélynél, ahogyan ezt a betegséget a szaknyelv nevezi, viselkedéses szenvedélybetegségről beszélünk. Amennyiben a szerencsejáték-függőség tendenciáját valaki felismeri, minden esetben forduljon segítő szakemberhez, vagy önsegítő csoporthoz!